Brusselse patiënten kunnen medisch dossier met één muisklik raadplegen

Voortaan volstaat een muisklik om je medische dossier te raadplegen in het Brussels Gewest. Brusselse patiënten hebben vanaf nu immers elektronisch toegang tot de informatie in dat dossier, indien ze ingeschreven zijn bij het Brussels Gezondheidsnetwerk. "Door Brusselaars de mogelijkheid te bieden hun medische gegevens online te raadplegen, helpen we hen om hun gezondheidszorg mee te bepalen. Tegenwoordig willen mensen immers niet louter behandelingen ondergaan, maar willen ze een actieve rol spelen in hun gezondheidszorg. Deze technologische vooruitgang moet dat mogelijk maken", licht Brussels minister van Gezondheidsbeleid Didier Gosuin toe.

Momenteel zijn er 737.527 Brusselaars ingeschreven bij het Brussels Gezondheidsnetwerk, wat overeenkomt met 60% van de Brusse lse bevolking. In 2014 waren dat er nog maar 60.000. Tijdens deze legislatuur onderging het Brussels Gezondheidsnetwerk een spectaculaire evolutie: het aantal inschrijvingen vertienvoudigde op vier jaar tijd.

Alle Brusselaars die ingeschreven staan bij het Brussels Gezondheidsnetwerk hebben toegang tot een samenvatting van hun medische gegevens. Praktisch gezien houdt dat in dat het volstaat om naar www.brusselsgezondheidsnetwerk.be te surfen. Zodra de patiënt is aangemeld, krijgt die volledig beveiligde toegang tot medische samenvattingen geüpload door huisartsen. Binnenkort zullen burgers ook toegang krijgen tot hun informatie geüpload door ziekenhuizen.

De documenten uploaden op de website is dus van cruciaal belang als men patiënten wil bewustmaken van en bij hun verzorging. Van de 1.500 huisartsen in het Brussels Gewest hebben er 908 al meerdere documenten geüpload op de webstek van het Brussels Gezondheidsnetwerk. 415 van hen uploaden zelfs meer dan 100 documenten in 2018. Het is nu dus aan de huisartsen om hun rol te blijven vervullen.

> Lees ook : Brussel: directe toegang van patiënten tot sumehr, tenzij tegenaanbeveling van de huisarts

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.