Digitale tool voor artsen om intrafamiliaal geweld op te merken

Vlaams huisartsen merken nog te weinig huiselijk en intrafamiliaal geweld op. Daarom heeft artsenvereniging Domus Medica op vraag van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) een digitale tool ontwikkeld om artsen bewust te maken van niet-specifieke kenmerken van dit geweld, melden Domus Medica en de minister dinsdag in een persbericht.

Wekelijks zitten er bij een huisarts gemiddeld wel twee patiënten in de wachtzaal die het slachtoffer zijn van huiselijk of intrafamiliaal geweld maar er niet mee naar buiten treden, waardoor de arts het ook niet ziet of niet meldt. En dat heeft volgens huisarts Linde Tilley, die de digitale tool ontwikkelde met een psychologe, twee redenen. "Artsen zijn enerzijds niet altijd alert voor niet-specifieke kenmerken van geweld", zegt Tilley. Het gaat dan onder meer om psychische ziekten, pijn- en angstklachten, ontwikkelingsachterstand en gedragsstoornis bij kinderen. "Anderzijds moeten we ook af van de handelingsverlegenheid van de arts. Dat is de angst om het probleem bespreekbaar te maken. Daarom leggen we met deze e-learning uit hoe artsen het thema op een niet-oordelende manier ter sprake kunnen brengen. Daarbij ligt de focus op oplossingen zoeken in plaats van veroordelen", aldus nog Tilley.

Het e-learningtraject biedt aan huisartsen de kans om op zelfstandige basis bepaalde vaardigheden rond de problematiek aan te leren. Het doorlopen van het hele traject neemt overigens 3 uur in beslag. "Het is een aanvulling op de sessies die de huisartsen volgen in de Lokale Kwaliteitsgroep (LOK)", geeft Tilley nog aan.

Het e-learntraject is vanaf januari te raadplegen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Indien (als patiënt) geïnteresseerd bent in gevalideerde medische informatie, kan u terecht op onze gezondheidswebsite www.vivagezond.be.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Christiane DE BRANDT

  08 januari 2018

  is het mogelijk als kinderarts het e-learntraject ivm intrafamiliaal geweld te raadplegen?
  christiane De Brandt
  riziv: 1.42634.53.690
  email : chris.de.brandt@skynet.be