Bezwaar solohuisarts tegen deelname assisenjury kwam te laat

De twaalfkoppige volksjury voor het assisenproces in Tongeren van de 40-jarige Nederlander Yvo T. (Theunissen) bestaat uit zes vrouwen en zes mannen. Yvo T. staat terecht voor het doodschieten van de 37-jarige politieman Amaury Delrez en voor poging doodslag op zijn collega, in de nacht van 25 op 26 augustus 2018 in Spa. De jurysamenstelling vond deze namiddag plaats in het Tongerse Hof van Assisen.

Het twaalfde jurylid liet na de eedaflegging te laat horen dat hij eigenlijk een bezwaar wilde indienen omdat hij huisarts is. Hij heeft een solopraktijk. "Het zou spijtig zijn als hij uit de jury vertrekt, want ik had er graag een huisarts in zitten. Anderzijds heb ik begrip voor zijn vrije beroep", zei advocaat Sven Mary van de verdediging. Openbare aanklager Ken Witpas had ook begrip voor zijn situatie, maar wees de huisarts erop dat hij vooraf een seintje had moeten geven. Assisenvoorzitter Dirk Thys voegde eraan toe dat hij op dit moment weinig kon doen aan het bezwaar van het jurylid. "Ik heb al huisartsen gehad die in een volksjury zetelden", zei Thys, waarna de huisarts al zuchtend terug plaatsnam.

Het proces zou eerst behandeld worden voor het hof van assisen in Luik, maar wegens de taalbarrière verhuisde het dossier naar Tongeren. Advocaten Gino Houbrechts en Alexandre De Fabribeckers stelden zich burgerlijke partij namens de collega, de ouders van het slachtoffer en de politiezone Spa. Advocaat Dimitri De Béco behartigt de belangen van de echtgenote en de drie kinderen van Amaury. 

Het proces, waar 46 getuigen aan het woord komen, zal vermoedelijk een week duren. Maandag 3 oktober start de behandeling ten gronde.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    27 september 2022

    Was hij ambtenaar geweest , hij kon speciale papieren en formulieren hebben laten invullen om met een burn-out thuis te zitten !
    Wat hebben we geleerd vandaag ?
    “ Werk bij Vadertje Staat “!