Wachtpost Veurne gaat van start

Op 12 oktober werd in Veurne een nieuwe wachtpost geopend. Ze bevindt zich op de campus van az West, als resultaat van een samenwerking tussen huisartsenkring en ziekenhuis.

De huisartsenwachtpost van Veurne verhuisde op 2 september van het stadscentrum naar de site van az West, vlak voor het ziekenhuis. Zo beantwoorden de huisartsen uit de regio en het az West aan de wens van de minister van Volksgezondheid om de opvang van niet-planbare zorg efficiënter te organiseren. De nieuwe huisartsenwachtpost ligt vlakbij de spoedgevallendienst van het ziekenhuis. Bovendien is de nieuwe huisartsenwachtpost voor patiënten beter bereikbaar met het openbaar vervoer.

“Tussen het ziekenhuis en de huisartsenkring worden afspraken gemaakt over verwijzing en terugverwijzing van patiënten. De huisartsen en het ziekenhuis werken hier structureel samen”, zegt dr. Paul Cottenie, voorzitter van Wachtpost IJzerstreek en Westkust (HIJW).

In de huisartsenwachtpost kunnen patiënten uit Alveringem, Lo-Reninge, Veurne, De Panne, Koksijde en Nieuwpoort terecht. Dit is een gebied van 563 km² en meer dan 100.000 inwoners. Er zijn permanent twee artsen aanwezig, een zittende en een rijdende.

HIJW is open van zaterdagmorgen 8 uur tot maandagmorgen 8 uur en op feestdagen van 8 uur 's morgens tot 8 uur de dag nadien. Patiënten kunnen langskomen zonder afspraak. Mocht de patiënt zich niet kunnen verplaatsen, dan kan via het centraal nummer 1733 een huisbezoek aangevraagd worden. Het nummer 1733 kan ook gebeld worden tijdens weekdagen van ’s avonds 19u tot ’s morgens 8u om een huisarts van wacht te bereiken.

De nieuwe wachtpost beschikt over een mooi onthaal, een ruime wachtzaal, twee optimaal ingerichte dokterskabinetten en een extra behandelingsruimte. De inslapende arts en chauffeur beschikken er ook elk over een slaapkamer met badkamer.

De kostprijs van het nieuwe gebouw (3,5 miljoen euro) is een investering van az West. Met zowat 700 artsen en medewerkers is het ziekenhuis de grootste werkgever van de streek. Het biedt zorg voor kust en hinterland en het telt zowat 224 bedden voor klassieke hospitalisatie en dagziekenhuis. Het is daarmee jaarlijks goed voor meer dan 9.000 opnames en zo’n 13.000 ambulante patiënten. Dr. Hervé Lebbinck, hoofdarts az West: “We hopen door deze samenwerking dat eventueel onnodig gebruik van onze spoedgevallendienst wordt afgeremd.”

 

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.