Vorige week ontstond er in Vlaanderen enige beroering, omdat het Impulseo-budget voor 2017 (personeelskosten 2016) uitgeput bleek te zijn, terwijl een aantal artsen nog op hun geld wachten. Een paar dagen later heeft de Vlaamse overheid zich ertoe verbonden naar een oplossing te zoeken om nog vóór het einde van het jaar de rekeningen aan te zuiveren, zo meldde Domus Medica. Vlaanderen beloofde ook dat dit soort incidenten zich in de toekomst niet meer zal voordoen. In Wallonië en Brussel, geen vuiltje aan de lucht. Intussen heeft Waals gezondheidsminister Alda Greoli de eerste lijn haar expliciete steun toegezegd.
Alda Greoli (CdH) volgde deze zomer Maxime Prévot op als Waals gezondheidsminister, nadat een vertrouwenscrisis binnen de Waalse (en Brusselse) regering tot een stoelendans genoopt had. Voordien was ze de kabinetschef van Prévot. Ze is informaticus van opleiding en in een vorig leven ook al nationaal secretaris van de Christelijke Mutualiteiten.
Op 26 oktober gaf ze in de gezondheidscommissie van het Waalse parlement uitleg bij haar toekomstige gezondheidsbeleid. Daarbij bestempelde ze de verdere ontwikkeling van de eerste lijn als een prioriteit. Haar aandacht gaat in het bijzonder uit naar de ondersteuning van de huisartspraktijk via Impulseo en Assisteo (het systeem dat Wallonië uitwerkt om de integratie van verpleegkundigen in de huisartspraktijk te financieren). “Het is ongehoord dat België omzeggen het laatste land is waar nog onvoldoende taken op de verpleegkundige worden overgedragen.” Als Alda Greoli de plannen van haar voorganger doortrekt, zal de renteloze lening wel verdwijnen. Verder wil ze de oprichting van nieuwe forfaitair werkende praktijken steunen.
Op een vraag over de artsenquota reageerde de minister geërgerd. Niet op de vraag zelf, maar op het idee dat de hele kwestie naar haar aanvoelen een onterecht communautair tintje krijgt. Volgens haar is Maggie De Block soms wat in het nauw gedreven “door regeringspartner N-VA, die het absoluut communautair wil spelen." De quota 60-40 bestempelt ze als “zinloos, als men rekening houdt met de noden van de bevolking.”