Vlaanderen krijgt volgende week 42 procent minder Pfizer-vaccins

Vlaanderen krijgt volgende week 42 procent minder vaccins van Pfizer/BioNTech dan voorzien. Dat maakte het Agentschap Zorg en Gezondheid vandaag bekend. Concreet gaat het om 33 trays (zo'n 38.600 dosissen) in plaats van de voorziene 57 trays (66.690 dosissen). Hierdoor moeten de berekeningen voor de vaccinatie van het personeel in de ziekenhuizen opnieuw gebeuren.

Tegen eind deze week wordt hierover duidelijkheid verwacht, klonk het. Het personeel van intensieve zorg en de spoeddienst krijgt alvast voorrang. Eerder was ook het personeel van Covid-diensten op die prioriteitenlijst opgenomen, maar dat kan nu voorlopig niet.

De Vlaamse regering houdt verder vast aan haar vaccinatiestrategie en minister Beke verwijst hiervoor naar de volle steun van de experts, onder meer de virologen. De argumenten die de anesthesiologen hier tegenin brachten (eerst gezondheidswerkers vaccineren, onder meer om de zorgcontinuïteit te garanderen en nosociomiale infecties tegen te gaan) doen er blijkbaar niet (voldoende) toe.

Tegenover dinsdagavond kwamen er nog 6 trays bij, aldus Dirk Dewolf, topman van het Agentschap Zorg en Gezondheid op een conference call. "Maar het gaat toch om een aanzienlijke daling, waardoor we alles moeten herberekenen, voor de tweede keer op korte tijd. Dat is niet prettig voor ons en niet prettig voor de sector." De quota die de ziekenhuizen vorige week kregen, vervallen dus en worden vervangen door nieuwe quota.

Minister Beke liet weten dat voor een deel de vertraging van de leveringen van Pfizer te wijten zouden zijn aan het feit dat men nu 6 dosissen uit een flacon kan krijgen in plaats van de contractueel voorziene vijf. "Pfizer leest het contract op basis van het aantal vaccins, niet op dosissen. Terwijl we net in onze planning zo 20% wilden versnellen."

Lessen

Volgens Dewolf zijn er alvast lessen getrokken uit de leveringsperikelen. "We gaan niet meer verderbouwen op de aankondigingen van leveranciers. We zullen eerst de vaccins effectief moeten zien arriveren, voor we gaan communiceren naar de ziekenhuizen", aldus Dewolf.

Het Agentschap zal een zogenaamd "knipperlichtsysteem" hanteren, waarbij pas als het licht op oranje staat -als de vaccins in de hubziekenhuizen zijn aangekomen- er gestart wordt met planning en transport. Met het federale geneesmiddelenagentschap FAGG is afgesproken om een tabel te delen waarop Vlaanderen de situatie van de leveringen "zeer actueel" zal kunnen opvolgen. Voor de levering van 1mm-spuitjes zouden er geen problemen zijn, klonk het .

De beperkte leveringen van Pfizer hebben geen invloed voor de Vlaamse woonzorgcentra. Daar blijft de planning aangehouden, bevestigde Dirk Dewolf van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.