Verplichte samenwerkingsverbanden wachtposten vernietigd door Raad van State

De Raad van State heeft de verplichte samenwerkingsverbanden (SWV's) voor huisartsenwachtposten vernietigd. Dat laat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke weten. Deze beslissing maakte Medi-Sfeer al een tweetal weken geleden bekend (!) en ze speelde uiteraard niet in de kaart van de minister...

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten was naar de Raad van State getrokken tegen het koninklijk besluit van 10 september 2020 over 'de medische permanentie door huisartsen en de erkenning van functionele samenwerkingsverbanden'. Dat kb van de hand van toenmalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) bepaalt dat huisartsen sinds 2021 hun permanentie alleen nog kunnen organiseren in erkende samenwerkingsverbanden van minimaal drie huisartsenwachtposten voor 300.000 inwoners of meer. Het kb werd vernietigd omdat het de bevoegdheid van een regering in lopende zaken overschreed.

Vorig jaar werd ook de financiering van de wachtposten afgestemd op de grotere samenwerkingsverbanden. Die nieuwe regels zouden volgend jaar van kracht worden, maar zijn na de vernietiging door de Raad zonder voorwerp.

Vandenbroucke wil nu met de voorbereiding van een nieuw besluit starten. Er rest echter niet voldoende tijd voor de verkiezingen om dat ook af te werken. Het wordt dus een dossier voor de volgende legislatuur en in afwachting blijft de oude financiering van kracht.

> Raad van State geeft Bvas gelijk

> Bvas naar Raad van State tegen permanentie-KB

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.