Raad van State geeft Bvas gelijk en vernietigt KB samenwerkingsverbanden

Eind november 2020 stapte de Bvas samen met huisarts Marcel Declercq en twee huisartsenkringen naar de Raad van State met de vraag om het KB over de medische permanentie door huisartsen en de erkenning van functionele samenwerkingsverbanden te vernietigen. De Raad van State ging daarop in en verklaarde dat KB nu nietig, vernam MediSfeer uit welingelichte bronnen.

Meer bepaald ging het om het KB van 10 september 2020. Dat legde de minimale voorwaarden inzake medische permanentie en de voorwaarden voor de erkenning van de samenwerkingsverbanden vast. Het artsensyndicaat voerde een resem bezwaren aan tegen het KB, maar één bezwaar volstond kennelijk al voor de Raad van State om het KB nietig te verklaren: op het moment dat het KB werd ondertekend, was de federale regering namelijk ontslagnemend - al sinds december 2018 - en kon ze enkel lopende zaken afhandelen terwijl dit KB met de beste wil van de wereld niet onder de noemer ‘lopende zaken’ te catalogiseren valt.

Bvas heeft van meet af aan, toen het KB nog als een ontwerpbesluit circuleerde, bezwaar aangetekend bij toenmalig minister Maggie De Block. Een regering in lopende zaken kan eigenlijk niet veel meer doen dan 'op de winkel passen' en hier deed ze veel meer dan dat: ze pakte uit met een KB dat ook nog eens politiek geïnspireerd was.

Voor Bvas is het sowieso essentieel dat huisartsen zelf kunnen blijven kiezen hoe in hun zone de zorgpermanentie wordt georganiseerd: in een wachtpost of in een door de huisartsenkring georganiseerde wachtdienst. Door het KB moeste huisartsen hun permanentie waarnemen in een gebied veel groter dan de toenmalige huisartsenzones.

In het verzoekschrift tot vernietiging voerden Bvas en dr. Marcel Declercq, huisarts in Oudenaarde, destijds ook aan dat de federale overheid haar bevoegdheid overschrijdt. De organisatie van de eerstelijnszorg en de ondersteuning van gezondheidsberoepen behoren immers tot de gemeenschapsbevoegdheden. Maar daarover hoefde de Raad van State zich dus niet eens uit te spreken om te besluiten tot vernietiging.

Concreet houdt de vernietiging in dat ook het ontwerp KB over de financiering van de functionele samenwerkingsverbanden op drijfzand gebouwd is en dat de regering ook daar haar huiswerk moet overdoen.

Met de steun van Bvas dienden ook de huisartsenkring ‘Association des Généralistes de la Région des Fagnes’ en de ‘Huisartsenwachtpost Noordrand’, met maatschappelijke zetel in Brasschaat, elk apart een soortgelijk annulatieverzoek in bij de Raad van State. Ze voerden als bijkomend argument aan dat de vrijheid van vereniging ingeperkt wordt omdat het KB zowel de huisartsenkring als de huisartsenwachtpost verplicht zich te verenigen met andere wachtposten.

Bvas naar Raad van State tegen permanentie-KB huisartsen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.