Valentijn Vaccinatiesymposium brengt vaccinerende verpleegkundige in beeld

Ook voor zijn 16de editie zit het Valentijn Vaccinatiesymposium niet om een boeiend onderwerp verlegen. Naast de gebruikelijke vraag- en antwoordsessies rond vaccinatie komt de vaccinerende verpleegkundige als centraal thema aan bod. Eén en ander vindt plaats op vrijdag 9 februari 2018.

Het thema is extra actueel, omdat verpleegkundigen sinds april van vorig jaar zelfstandig mogen vaccineren (zonder dat er een arts aanwezig hoeft te zijn), mits ze beschikken over een voorschrift om het vaccin toe te dienen.

“Vaccinatie door verpleegkundigen is in de praktijk goed haalbaar”, zegt symposiumorganisator Heidi Theeten (Vaxinfectio, Universiteit Antwerpen). “In sommige landen is dat al goed ingeburgerd. Maar bij ons voel je enige aarzeling. Verpleegkundigen durven niet altijd te vaccineren, onder andere omdat ze bang zijn dat er iets misgaat. We willen wat achtergrond geven, zodat ze zich wat zekerder van hun stuk voelen. Verpleegkundigen zijn op ons symposium steeds talrijk aanwezig.”

In de voormiddag leggen twee lezingen uit wat men ouders moet vertellen over de werking van vaccins (prof. Viggo Van Tendeloo, Universiteit Antwerpen) en hun samenstelling (prof. Isabel Leroux-Roels, Universiteit Gent). “Dat is niet alleen interessant voor verpleegkundigen”, zegt prof. Theeten. “Ook artsen weten niet altijd goed hoe ze de ouders het bevattelijkst kunnen informeren, zeker als ze niet vaak vaccineren.”

Een beetje in de marge van dit centrale thema wordt de voormiddagsessie afgesloten met een getuigenis van Stefanie Veraghtert (Kom op tegen kanker), die de strijd met baarmoederhalskanker moest aanbinden. Ze geeft haar visie op preventie. Dit staat in contrast met de controverse die zo nu en dan in het buitenland opduikt rond de veiligheid van het vaccin en bij ons soms een tijdelijke weerklank vindt.

Na de lunch is het woord aan de verpleegkundigen zelf. CLB-verpleegkundige Ielke De Prycker brengt verslag uit van haar eigen ervaring met vaccinatie. Haar collega Nena Floré vertelt over een project waarbij ze stappen gezet heeft om kwetsbare kinderen alsnog voor vaccinatie te bereiken, indien nodig via huisbezoek.

Behalve de vraag- en antwoordsessies rond vaccinatie, valt er nog één klassieker op het programma van het Valentijn Vaccinatiesymposium te vermelden: de aankondiging van de Europese vaccinatieweek door dr. Geert Top van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Wanneer? Vrijdag 9 februari 2018 van 9u tot 15u.

Waar? Universiteit Antwerpen, Campus Drie Eiken, Aula Fernand Nédée

Inschrijven kan tot 26 januari via deze link. Het volledig programma vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.