"Vaccinatie - geef patiënten uit de doelgroep een voorschrift!" (Luc De Clercq)

Laat ons geen crisis binnen de crisis organiseren door gesofisticeerde IT-tools te bedenken die dossiers van de huisartsen moeten screenen. Hou het eenvoudig. Geef patiënten uit de doelgroep een voorschrift! Met die oplossing pakt dr. Luc De Clercq (Vas) uit op sociale media.

Het zijn de huisartsen die zullen moeten aangeven wie hoogrisicopatiënt is en dus sneller recht heeft op een vaccin. Dat zei Vlaams Welzijnsminister Wouter Beke (CD&V) afgelopen dinsdag in het parlement na vragen van Freya Saeys (Open Vld), Katrien Schryvers (CD&V), Hannes Anaf (sp.a), Maaike De Rudder (CD&V) en Immanuel De Reuse (Vlaams Belang).

Artsen aan het stuur

"Bij gezondheidsgegevens is privacy natuurlijk belangrijk, dus hier zitten de artsen aan het stuur", zei Beke. "Voor risicopatiënten zal de huisarts een belangrijke rol spelen. Maar niet alle risicopatiënten hebben een vaste huisarts, dus ook apotheken en ziekenfondsen kunnen een rol spelen, aangezien zij zicht hebben op het medicatiegebruik en het andere zorggebruik."

Omslachtig en administratieve rompslomp

Freya Saeys van coalitiepartner Open Vld had bedenkingen bij die strategie. "Als iedereen bij de huisarts moet langsgaan voor een attestje dat ze behoren tot de risicogroep zal het lang duren. Tegen dat je alles verzameld hebt, had je alle 45-plussers al kunnen vaccineren, denk ik." Volgens Saeys zal de tussenstap wellicht niet nodig zijn.

Volgens Immanuel De Reuse van Vlaams Belang zal die administratie ook nog eens bijkomende druk leggen op de al overbevraagde huisartsen. "Er is al zoveel druk op de artsen en dit moeten ze er dan nog eens bij nemen. Hier kon toch al veel vroeger op geanticipeerd worden", zei hij.

Het waren slechts enkele rake antwoorden van de parlementsleden. Dokter Luc De Clercq (Vas) gaat nog een stapje verder want ook hij ziet met lede ogen hoe ons land en onze regio niet bepaald 'vooroplopen' wat de vaccinatie tegen het SARS-CoV-2 betreft. Sommigen gewaagden zelfs van een programma dat huisartsen zouden krijgen om hun risicopatiënten te selecteren.

"Laat ons geen crisis binnen de crisis organiseren door gesofisticeerde IT-tools te bedenken die dossiers van de huisartsen moeten screenen", laat hij weten op diverse sociale media. "Hou het eenvoudig. Geef patiënten uit de doelgroep een (elektronisch) voorschrift!" Daarop staan de 'posologie' en de omschrijving van het patiëntenprofiel.

En hij voegt er meteen een voorbeeld bij:

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Luc MAERTENS

  14 januari 2021

  beste collega's,
  de succesrijke vaccinatie tegen de Mexicaanse grieppandemie (2009) was grotendeels het werk van
  wij, huisartsen. De selectie van de risico-patienten gebeurde zonder ingewikkeld software-gedoe .
  dr maertens luc
  Geluwe

 • Diana Elviha

  14 januari 2021

  Mijn patienten zou rustiger en zekerder zijn als ik hun mogen ( wie van de doelgroep behoort) een COVID-19 vaccinatie voorschrift met een kleine uitleg uit te geven.