Transparantie betalingen vanuit de ziekenfondsen blijft pijnpunt

Begin maart heeft een groot aantal huisartsen een brief van de CM ontvangen, waarin gezegd wordt dat er hun in 2017 een te hoog bedrag werd uitbetaald in het kader van het elektronisch beheer van het GMD via MyCareNet. Het uitgekeerde teveel wordt teruggevorderd door het af te houden van terecht verschuldigde bedragen in 2018. Stof voor de medicomut-zitting.

“Een juridisch zeer dubieuze procedure”, noemde Kartel/ASGB het een paar weken geleden in een communiqué. “Niemand is in staat om na te gaan of de beweringen correct zijn, door de onduidelijke manier van uitbetalen door de CM. Dit verklaart ook waarom niemand dit tot nu toe had opgemerkt.”

“De vertegenwoordiger van de CM minimaliseerde dat op de medicomut-zitting nogal”, zegt Kartel-voorzitter Reinier Hueting. “Het ging immers maar over een paar honderden leden. Maar het was netter geweest om dat op voorhand te bespreken. Er is nu afgesproken dat dat in de toekomst ook zal gebeuren.”

Er moet gewerkt worden aan een transparante manier van betalen door de ziekenfondsen: dat is de conclusie van dr. Hueting. Medicomut-voorzitter Jo De Cock onderstreepte dat dit een van de actiepunten van het medicomut-akkoord 2017-2018 is.

In één adem door merkt Kartel op dat er nog wel op andere vlakken kan geschaafd worden aan de administratieve omkadering van het eGMD. Bij een verandering van rekeningnummer moeten artsen dat nu aan zeven landsbonden apart melden. Kan beter…

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Anthony CORNELISSEN

    25 maart 2018

    Wat het christelijk ziekenfonds doet en wat ze van wie betalen of terug vorderen, daar hebben we volledig het ruiken naar.
    Ze zouden moeten verplicht zijn om ons listings te bezorgen van welke patient dat wat betaald wordt, dan kunnen wij ook volgen of de betalingen effectief gebeurd zijn. Want wie zegt nu niet dat ze maar de helft van de betalingen uitvoeren en de rest van het geld in hun zak steken, wie kan het controleren, niemand, alleen zij zelf weten wat ze doen; over transparantie gesproken.