Syndicaten blokken Riziv-vluggertje voor telematicapremie af

Amper een paar dagen voor de deadline van 1 juli zijn er nog altijd geen drempels voor de parameters van de telematicapremie voorhanden. Het Riziv wou er vorige vrijdag snel-snel een potentieel onhaalbaar voorstel doorrammen, maar de syndicaten staken daar een stokje voor. De drempels zullen waarschijnlijk vastliggen tegen 4 juli.

ICT-voortrekker Herwig Van Pottelbergh had het in een vorig artikel al aangekaart: het aanslepende dossier van de telematicapremie is één van de eHealth-sores die de huisartsen stilaan de strot beginnen uit te hangen. De parameters voor de telematicapremie zijn al sinds maart bepaald, maar drempels per parameter ontbreken nog altijd, ondanks de reminders vanuit de syndicaten. De tijd dringt nochtans, want de meting begint op 1 juli.

Vorige vrijdag stuurde het Riziv naar de artsen van de medicomut een nota, om te vragen of ze die nog voor de vergadering van maandag wilden valideren. “Maar de vraag rees of we sommige items moesten behouden, met het oog op wat wel en niet werkt”, zegt Kartel/ASGB-voorzitter Reinier Hueting. “En dus wilden we voorafgaand overleg.”

Het Kartel verzond prompt een brief om die handelswijze te betwisten, en werd hierin bijgetreden door de Bvas. Omdat de klok gevaarlijk tikte, stelden beide syndicaten voor de criteria van vorig jaar gewoon te handhaven. AADM had alvast een voorstel uitgewerkt waarin een aantal kleine items aan de vorige criteria waren toegevoegd. “Het was duidelijk dat Jo De Cock niet met de vorige criteria alleen naar het kabinet wou, omdat de telematicapremie voor 2018 hoger ligt dan die van vorig jaar”, aldus dr. Hueting.

Er werd besloten op vrijdag 29 juni opnieuw met de werkgroep samen te zitten om de criteria van vorig jaar zoveel mogelijk te behouden, en ze met een paar items uit te breiden. Reinier Hueting: “De toevoegingen moeten ertoe aanzetten nieuwe diensten te gebruiken. Maar de eisen mogen niet te hoog liggen. En alleen eHealth-diensten die werken komen in aanmerking.”

Het voorstel dat vrijdag uit de bus komt, kan worden bekrachtigd op de medicomut van 4 juli. De meetperiode loopt dan al een paar dagen. “Maar daar zal het niet op aankomen”, concludeert de Kartel-voorzitter.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.