Stabiel genie morgen op consult

Amper een week nadat hij een bijzonder optimistisch rapport had verspreid over zijn psychische toestand en intellectuele capaciteiten, gaat president Trump naar de dokter, deze keer om zijn lichamelijke fitheid te laten evalueren. Amerika kijkt met geamuseerde spanning uit naar het resultaat.

Zoals dat wel vaker gebeurt met de tweets van Donald Trump, ging ook deze als een lopend vuurtje de wereld rond: nadat Michael Wolff in zijn boek Fire and Fury vragen had gesteld bij de geestesvermogens van de Amerikaanse president, noemde die zichzelf op de sociale media een ‘erg stabiel genie’. Stof genoeg voor gigabytes ironie.

Morgen gaat Trump naar de dokter voor een ‘officieel’ lichamelijk onderzoek, zo meldt de New York Times. Dat is geen wettelijke verplichting, maar Amerikaanse presidenten doen het traditioneel ieder jaar, om er de bevolking attent op te maken dat ze in staat zijn het land te regeren. Over het resultaat van het onderzoek zeggen ze zo veel of zo weinig als ze zelf willen.

Amerika kijkt uit naar het resultaat, en niet alleen omdat het een gewoonte geworden is rond alles wat Trump betreft een hilarische mediashow op te zetten: de huidige president staat bekend om zijn bedenkelijke voedingsgewoonten en zijn zittend leven. Nu al zeggen ‘vrienden’ dat hij in het voorbije jaar verdikt is. En andermaal heeft het stabiele genie de deur wijd opengezet voor spot, omdat hij zichzelf tijdens zijn verkiezingscampagne ‘the healthiest individual ever elected’ in de hoogste functie van het land genoemd had.

Veel meer dan een reeks grappen zal het onderzoek voor het publiek wel niet opleveren. Het is geweten dat presidenten in het verleden belangrijke medische gegevens over zichzelf hebben achtergehouden. Dat was bijvoorbeeld zo met Franklin D. Roosevelt, die zijn veel te hoge bloeddruk diplomatisch onder de mat veegde. Er valt dus niet al te veel accuraatheid te verwachten van Trump, die intussen zijn talent voor het selecteren van informatie ruimschoots bewezen heeft. Het medisch onderzoek van de 71-jarige Trump wordt gecoördineerd door dr. Ronny Jackson, de vaste arts van het Witte Huis. Een psychiatrisch rapport komt er meer dan waarschijnlijk niet.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Indien (als patiënt) geïnteresseerd bent in gevalideerde medische informatie, kan u terecht op onze gezondheidswebsite www.vivagezond.be.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.