Resultaten grootschalige testing HHart Lier levert 2% besmettingsgraad op

Vorige zondag organiseerde het HeiligHartziekenhuis Lier een grootschalige testing bij alle personeelsleden na een virusuitbraak. in totaal werden zondag 1.310 testen uitgevoerd. De resultaten tonen nu een besmettingsgraad van 2% bij de werknemers, waarvan enkele besmettingen reeds bekend.  

De grootschalige testactie kwam er na vaststelling van een stijgend aantal positieve medewerkers en ook detectie van positiverende patiënten op meerdere afdelingen sinds begin 2021. Dat noopte het ziekenhuis tot een tijdelijke stop voor niet-dringende zorg. Dankzij de inzet van vele medewerkers van het ziekenhuis, samen met het mobiel testteam van het UZA, liep alles zeer vlot, luidt het.

“Ondertussen zijn alle resultaten van de test binnen en hebben we een globaal overzicht hoe de situatie er in ons ziekenhuis uitziet” zegt Stefaan Vansteenkiste, algemeen directeur. “Van alle mensen werkzaam in het ziekenhuis, testte 2% positief. Bij een deel hiervan bleek het om een eerdere besmetting te gaan. Medewerkers die positief testten, blijven 7 dagen thuis in quarantaine. Ondertussen wordt de interne contact-tracing opgestart voor verdere opvolging.”

Om vals-negatieve testen te kunnen elimineren, wordt de test nog eens herhaald. Voor de medewerkers die zorg of een andere dienst verlenen aan het bed van onze patiënt, is deze test gepland op vrijdag.

“We zagen bij recente andere testscenario’s dat er toch nog gevallen van besmetting naar boven komen bij een tweede test enkele dagen later, daar waar de personen eerst een negatieve test hadden. Dit komt mogelijk doordat de eerste test gebeurde tijdens de incubatieperiode. Daarom vinden we het belangrijk om opnieuw te testen en zo covid-19 uit het ziekenhuis te weren” aldus Vansteenkiste.

Opnieuw activiteiten mogelijk

Omdat er nu een volledig beeld is over de situatie in het ziekenhuis, kan de heropstart zorgvuldig gepland worden. Ambulante zorg (raadplegingen, onderzoeken en andere ambulante zorg) kan doorgaan vanaf donderdag 14 januari. Niet-dringende ingrepen blijven deze week vooralsnog geannuleerd.

“Voor onze zorgmedewerkers voorzien we bijkomend face-shields als extra bescherming en gaan we sensibiliseren om de kamers meermaals per dag te verluchten. Studies tonen aan dat zelfs enkele seconden een raam openzetten, al een groot verschil kan maken.”

“Zo zie je maar weer eens dat je zonder symptomen te hebben of ziek te zijn, toch besmet kan zijn met het coronavirus” zegt Stefaan Vansteenkiste. “De boodschap is dan ook: blijf de maatregelen volgen, beperk je contacten, hou afstand, was je handen en draag je mondmasker. Zo houden we het veilig voor elkaar.”

Het ziekenhuis dankt ten slotte iedereen die in deze acute situatie zijn medewerking heeft verleend: medewerkers die zich op zaterdag en zondag vrijmaakten om alles te organiseren én zich te laten testen, de gezondheidsinspectie voor advies, het UZA-team onder leiding van prof. Hans voor de deskundige begeleiding en alle patiënten en familieleden voor hun begrip.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.