Populair op www.medi-sfeer.be in 2019

Welke artikels interesseerden u het meest vorig jaar? Een overzicht per maand. Van welwillendheidsattesten over telefonische consultatie derdebetaler, het nieuwe voorschriftmodel en zowaar een homejacking bij een collega: het zit er allemaal in. 

Januari

Klachten over welwlllendheidsattesten die in 2018 verdubbeld waren (115) tegenover het jaar voordien (64): doodzonde volgens de Orde die de puntjes op de i zet in de eerste maand van 2019, kwestie van de goede voornemens wat kracht bij te zetten. Op het totale klachtenpakket dat de Orde bereikt, staan de welwillendheidsattesten op de eerste plaats. Blijkbaar is er nog niet zoveel veranderd een jaar later, althans volgens een recente presentatie van Orde-ondervoorzitter Michel Deneyer.

Februari

Hoe een solo-huisarts in een bevlieging een jonge kracht toezegde om zijn stagemeester te zijn en wat hij daaruit gaandeweg besloot: die getuigenis van de samenwerking tussen een veteraan en een huisarts in de dop valt zeer in de smaak. 

Maart

Het Staatsblad publiceert de nieuwe criteria om de palliatieve patiënt in een vroeg stadium te identificeren. De Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen verheugt zich dat de lang aangekondigde nieuwe schaal eindelijk is gepubliceerd. Minister De Block maakt 6 miljoen vrij voor voorafgaande zorgplanning. Een must-read.

April

Een telefonische consultatie derdebetaler aanrekenen of niet? That's the question die ook de Orde West-Vlaanderen opwerpt en aanleiding geeft tot een klein debat in onze lezersrubriek. De ene telefonische consultatie is duidelijk de andere niet.

Mei

Buitenlands nieuws beroert ook de gemoederen bij ons: een arts in het VK die vraagt aan een patiënte om haar nikab te verwijderen en daarom voor het tuchtcollege moet verschijnen, veroorzaakt een storm van reacties en leidt tot een internationale petitie met ruim 133.000 handtekeningen.

Juni

U leest met rode oortjes ons artikel over de het rapport van de Dienst Geneeskundige Evaluatie en Controle (DGEC) die 87 fraudezaken op het spoor kwam in de gezondheidssector in 2018. Daarbij onder meer 32 verpleegkundigen, tien kinesitherapeuten, zeven instellingen, zeven tandartsen, en ook twee huisartsen.

September

1.000 euro boete voor artsen die hun tarieven niet duidelijk afficheren voor de patiënt. Met dat wetsvoorstel in de Kamer wil de sp.a (Karin Jiroflée en Jan Bertels) indruk maken. Sindsdien bleef het stil rond het voorstel. Enkele forse reacties van uw kant zijn het gevolg, in de trant van: "sp.a en geld : van die partij hebben wij geen lesje te leren!"

Oktober

Al van in september beroert het nieuwe voorschriftmodel dat het Riziv zal invoeren als overgang naar volledig elektronisch voorschrijven, de gemoederen, om in oktober een hoogtepunt te bereiken. De overgangsperiode gaat immers begin november in.

November

Het huis van uw collega David Dewulf wordt gehomejackt op spectaculaire wijze, gelukkig zonder gevolg voor hem of zijn familie. Toen de daders met de buit vluchtten, zette de politie met succes een klopjacht in. Minstens twee daders werden geklist.

December

We begonnen met de Orde en we eindigen ermee: "Huisarts bestraft die te laat doorverwijst naar de specialist." Wat denkt de Orde daarvan? Een thema dat de laatste maand van vorig jaar torenhoog scoorde.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.