DGEC ontdekt 87 fraudezaken in gezondheidssector

De Dienst voor geneeskundige evaluatie en controle (DGEC) van het RIZIV heeft vorig jaar 87 fraudezaken in de gezondheidssector ontdekt. Er waren hierbij onder meer 32 verpleegkundigen betrokken, tien kinesitherapeuten, zeven instellingen, zeven tandartsen en twee huisartsen. Hierbij werd 4,5 miljoen euro ten laste gelegd, waarvan inmiddels 2,01 miljoen euro vrijwillig betaald is. Dat antwoordt minister van Sociale Zaken Maggie De Block op een schriftelijke vraag van Nathalie Muylle (CD&V).

In 2017 werden bij 575 controleonderzoeken 97 frauduleuze zaken opgespoord. Toen ging het onder meer om 33 thuisverpleegkundigen, 23 huisartsen en specialisten en zes instellingen (ziekenhuizen). In 35 gevallen diende een administratieve procedure te worden opgestart, die in 17 gevallen nog loopt. In de 18 afgesloten dossiers werd naast het gefraudeerde bedrag voor meer dan 152.000 euro aan administratieve boetes betaald. Deze boetes variëren tussen 50 en 200% voor niet-uitgevoerde prestaties en tussen 5 en 150% voor niet-conforme prestaties.

Lees ook: inspectie recupereert 1,6 miljoen bij artsen via sensibilisatiebrief

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.