BVAS en Kartel vormen front en trekken vijf rode lijnen

BVAS-ABSyM en het Kartel/ASGB slaan de handen in elkaar om de belangen van artsen te verdedigen in het licht van de geplande hervormingen van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. In een gezamenlijke mededeling stellen de twee artsensyndicaten vijf rode lijnen vast die volgens hen niet overschreden mogen worden. “We willen een dialoog, geen dictaat,” waarschuwen voorzitters Johan Blanckaert en Thomas Gevaert.

De hervormingsagenda van de minister bevat volgens de syndicaten verschillende elementen die “de belangen van artsen ernstig kunnen schaden”. De gesprekken daarover met het kabinet worden als bijzonder moeizaam omschreven. “Waar een dialoog zou moeten plaatsvinden, wordt gebotst op een monoloog,” klinkt het.

Vrije keuze tot conventie is cruciaal

De eerste rode lijn betreft het recht van elke arts om zich al dan niet te conventioneren. “We verzetten ons uitdrukkelijk tegen maatregelen die deze keuzevrijheid ondermijnen,” stellen de syndicaten. Ze erkennen dat geconventioneerde artsen recht hebben op een voordeliger sociaal statuut, maar benadrukken dat dit het enige onderscheid mag blijven. “Als die keuzevrijheid geen eerlijke keuze meer is, vervalt de kracht van het systeem.”

Financiering syndicaten mag niet afhangen van conventiegraad

De tweede eis is het behoud van de onafhankelijke financiering van artsensyndicaten. Het voorstel van de minister om deze afhankelijk te maken van de conventiegraad van hun leden wordt resoluut verworpen. “Onze rol is om een tegenmacht te zijn, geen ja-knikkers van het beleid,” stellen Blanckaert en Gevaert. Ze wijzen erop dat hun kritische stem “rechtstreeks van op het terrein komt en goedkoper is dan dure consultants”.

Geen hervorming zonder totaalbeeld

Volgens de derde rode lijn mag het conventiemodel niet geïsoleerd worden hervormd. “Zonder een hervorming van de nomenclatuur, de ziekenhuisfinanciering, de invoering van pseudocodes en een akkoord met de ziekenfondsen is dit ondenkbaar,” luidt het. Ze verwijten de minister een “salamitaktiek”: “De puzzel die hij legt lijkt op gatenkaas, niet op een hervormd geheel.”

Verhoogde tegemoetkoming niet oneindig uitbreiden

Vanaf 1 januari 2026 zullen 3,4 miljoen Belgen recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming, wanneer men hier ook de chronisch zieken aan toevoegt. BVAS en het Kartel noemen deze uitbreiding onrealistisch. “Minister Vandenbroucke en de ziekenfondsen spelen Sinterklaas met het geld van de artsen,” klinkt het scherp. “Sociaal beleid voeren en de volledige kost afwentelen op zorgverleners is onaanvaardbaar.” Ze pleiten voor een herziening van de doelgroep tot een realistische proportie.

Geen kliklijn voor ziektebriefjes

De vijfde rode lijn trekken ze met betrekking tot de oprichting van een meldpunt voor misbruik van ziektebriefjes. “Wij veroordelen misbruik, maar een kliklijn is geen optie,” aldus de syndicaten. Ze eisen dat de focus ligt op échte sociale fraude en dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt. “Artsen verklikken en sanctioneren zal het aantal langdurig zieken niet doen dalen.”

Tot slot waarschuwen de artsensyndicaten voor de gevaren van een eenzijdige hervorming: “Als bovenstaande principes niet gehonoreerd worden, dan evolueren we verder richting staatsgeneeskunde,” stellen ze. “Het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk leert dat dit leidt tot gedemotiveerde artsen, lange wachttijden en lagere kwaliteit van zorg.” BVAS en het Kartel benadrukken hun blijvende inzet voor overleg, correcte verloning en eerlijke tarieven.

Lees ook : Artsensyndicaten tegen Vandenbroucke: “Onze onafhankelijkheid is niet te koop”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.