Onderzoekers uit Gent, Antwerpen en Louvain laureaten van AstraZeneca Foundation Awards

De onderzoekers Pieter Van Vlierberghe (UGent), Anne Spinewine (Université Catholique de Louvain) en Evelien Smits (UAntwerpen) zijn de laureaten van de AstraZeneca Foundation Awards. Het farmaceutisch bedrijf reikt jaarlijks deze prijzen ter waarde van 25.000 euro uit in samenwerking met het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en het Fonds de la Recherche Scientique (FRS).

Van Vlierberghe, onderzoeksprofessor aan de faculteit Geneeskunde van de UGent, krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar nieuwe leukemietherapieën met minder toxische bijwerkingen dan de huidige behandelingen met hoge doses chemotherapie. Hij realiseerde "een veelbelovende doorbraak" in het ontcijferen van moleculaire werkingsmechanisme van leukemie geassocieerd met omkeerbare erfelijke veranderingen in de genfunctie. Aangezien deze laatste omkeerbaar zijn, zouden ze kunnen dienen als doelwit voor therapeutische ingrepen bij mensen met leukemie.

Spinewine, hoogleraar aan de Université Catholique de Louvain, wordt beloond voor haar onderzoek naar de redenen van het niet correct voorschrijven van medicatie aan ouderen. Dat komt vaak voor en geeft aanleiding tot een verhoogde morbiditeit, lagere levenskwaliteit en hogere kosten. Een van haar voorstellen, dat het geneesmiddelenverbruik van ouderen aanzienlijk zou verbeteren, is de opname van klinische apothekers in de geriatrische teams van ziekenhuizen.

Het onderzoek van Eveliene Smits, teamleider van het Centrum voor Oncologisch Onderzoek (CORE) aan de UA, heeft betrekking op uitbreiding van de immuuntherapie als succesvolle kankerbehandeling. Met immuuntherapie worden reeds spectaculaire resultaten geboekt in tumoren zoals gevorderd melanoom en longkanker, maar het heeft nog geen invloed op andere kankerpatiënten. Het onderzoek spitst zich toe op nieuwe combinaties van immuuntherapieën, het ontdekken van nieuwe ontsnappingsmechanismen en nieuwe celtherapiestrategieën.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.