Nieuwe e-learning Domus Medica: LOK’s, graag jullie aandacht voor familiaal geweld!

“Domus Medica had al enige tijd geleden een LOK-training over familiaal geweld ontwikkeld, maar we vonden dat te weinig LOK’s instapten”, zegt dr. Linde Tilley, coauteur van de nieuwe e-learning die Domus Medica eerstdaags over dit onderwerp ter beschikking stelt. Weet ú wat blended learning is?

“We zijn uitgegaan van video’s waarin de patiënt de cursist rechtstreeks aanspreekt met zijn verhaal”, aldus dr. Tilley. “De cursist stapt dus werkelijk als arts mee in de opleiding.” Er zijn drie casussen: één rond kindermishandeling, één rond partnergeweld en één rond oudermis(be)handeling.

De materie wordt interactief aangeboden in episodes waarbij telkens een doe-activiteit aan bod komt. Dat kan een peiling naar attitude zijn, maar ook een invuloefening waarbij de patiënt geklasseerd wordt op basis van risicofactoren.

Omdat de stof globaal in twee fasen wordt aangeboden, zijn verschillende configuraties mogelijk: huisartsen kunnen individueel fase 1 doorlopen, om daarna samen met de collega’s van de LOK-groep te werken rond fase 2. Of andersom. Men kan uiteraard ook beslissen met de hele e-learning individueel te oefenen. Met het oog op de mogelijkheid om individueel en collectief leren te combineren, spreekt men van blended learning.

Linde Tilley: “We hopen dat de mogelijkheid om de e-learning individueel aan te vatten een aanleiding is om de thematiek gemakkelijker naar de LOK’s te doen doorstromen: de individueel lerende huisarts wordt gesensibiliseerd en maakt zijn LOK-collega’s attent op het nut van training.”

Variatiemogelijkheden bestaan er ook voor de mate waarin de cursist de stof wil uitspitten: hij kan zich beperken tot de kernboodschappen, doorklikken naar achterliggende literatuur of verdiepende oefeningen oppikken.

Het doorlopen van de volledige e-learning duurt ongeveer drie uur. Doorgaans werken cursisten het traject af in een maand of een paar maanden. Goed voor drie accreditatiepunten.

De e-learning ‘Familiaal geweld’ is vanaf 1 februari beschikbaar op het acco-leerplatform. Gratis toegang kan aangevraagd worden via e-learning@domusmedica.be. Lees meer in onze volgende krant.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.