Niet-geïnformatiseerde artsen krijgen laatste aanmaning

Tal van huisartsen - volgens ziekenfondsgegevens zowat 1.200 - hebben geen geïnformatiseerd medisch dossier. Ze moeten een e-gmd hebben, anders verliezen ze hun praktijkpremie. Ook een aantal patiënten verliest dan trouwens zijn recht op remgeldvermindering, al krijgen die nog een overgangsjaar. Reden toch om die artsen nog eens te sensibiliseren. De ziekenfondsen nemen daartoe contact op met die artsen.

De zaak kwam ter sprake in de medicomut begin deze week. Als de 1.200 artsen in kwestie blijven weigeren om in een e-gmdsysteem te stappen, verliezen immers ook hun 150.000 patiënten hun recht op remgeldvermindering, zij het niet meteen. Een overgangsjaar werd voorgesteld voor de patiënten (niet voor de artsen die sowieso hun praktijkpremie verliezen). De tijd dringt, want de regeling gaat immers in op 1 januari 2022. Vandaar nog een poging van de ziekenfondsen om deze artsen over de schreef te trekken, want hun identiteit is alleen bekend bij de ziekenfondsen, niet bij het Riziv.

Wat voorafging: sinds 1 januari 2021 krijgt de erkende huisarts enkel nog een honorarium voor het beheer van het gmd als hij een elektronisch medisch dossier gebruikt (EMD) voor zijn patiënten. Dat EMD moet beheerd worden met een softwarepakket geregistreerd door het eHealth-platform. Ook de papieren facturatie van het gmd verdween sinds deze datum.

De patiënt met een gmd kan genieten van enkele voordelen zoals het verlaagd remgeld, toegang tot het zorgtraject diabetes en verschillende voordelen die door de ziekenfondsen worden toegekend.

Om te vermijden dat de patiënt zijn voordelen verliest als zijn huisarts zich op 1 januari 2021 niet zou inschrijven voor MyCareNet, liep een overgangsmaatregel om de voordelen automatisch te verlengen tot 31 december 2021. Dit geeft de patiënt de tijd om, indien gewenst, een andere arts te consulteren zonder onderbreking van zijn voordelen. Maar die deadline nadert dus met rasse schreden.

Daarom wordt voorgesteld om het recht voor deze patiënten met een bijkomend jaar te verlengen tot 31 december 2022. Dit geeft de ziekenfondsen de tijd om hun onderzoek naar het profiel van deze artsen af te ronden, zodat kan gewerkt worden aan een uitdovende maatregel waarbij bijvoorbeeld het behoud van het remgeldvoordeel voor de patiënt wordt gekoppeld aan de leeftijd van de arts in kwestie.

Deze maatregel slaat dus enkel op het voordeel van de patiënt. De betrokken artsen kunnen zelf geen aanspraak meer maken op hun vergoeding voor het beheer van deze gmd’s.

De beleidscel moet wel akkoord gaan met deze voorgestelde werkwijze.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Albert VAN DAMME

    02 december 2021

    Geachte,
    Het is een publiek geheim dat al de HA's die gebruik maken van het EMD regelmatig onterecht medische prestaties aanrekenen zonder de patiënt gezien of gehoord te hebben.
    Om het duidelijk te stellen kan men zeggen dat de mutualiteiten in hun eigen voeten schieten.
    In ARTSENKRANT heeft men hierover reeds een artikel geschreven en zijn in dit verband reeds enkele artsen veroordeeld geweest.
    MVG.