Nakend zorgakkoord In Nederland geeft huisartsen dubbel gevoel, specialisten wachten af

Sommigen zeggen onomwonden dat dit akkoord de vrije artsenkeuze en de vrije marktwerking aanvalt. De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) toont zich dan weer redelijk tevreden over het toegekende budget dat 'flink' stijgt voor huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg. Toch bevat het conceptakkoord ook voor de LHV nog te veel breekpunten. De Nederlandse specialisten houden zich voorlopig nog op de vlakte.

De Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze is alvast niet opgezet met de huidige afspraken in het concept dat werd gelekt. Enkele maatregelen ontmoedigen de zogenaamde ongecontracteerde zorg, luidt het in Medisch Contact. In Nederland sluiten verzekerden immers doorgaans zelf een contract aan met verzekeraars. Wie dat niet doet, riskeert nu meer te moeten betalen als het verschil met wat de zorgaanbieder vraagt, te groot wordt. Maar eigenlijk kan dat leiden tot een 'verbod op het geven van korting’, zeggen criticasters. Er zou ook een maximaal percentage worden ingbouwd voor vergoedingen.

De LHV ziet met enige voldoening het totale budget voor huisartsenzorg en multidisciplinaire 'flink' toenemen met 1,2 miljard euro in vier jaar tijd tegen 2026. Anderzijds is het startbudget naar beneden bijgesteld (met 180 miljoen euro omdat sommige budgetten niet benut waren: dat ligt volgens de LHV aan de zorgverzekeraars: "Het is niet fijn om te worden afgerekend op onderbesteding".

Voor de huisartsen zijn de avond-, nacht-, en weekendtarieven toch nog een breekpunt. Verder struikelen ze over het feit dat het akkoord niet echt concrete, afdwingbare afspraken bevat over meer tijd voor de patiënt. 

En tot slot zou nog te veel macht in handen blijven van de zorgverzekeraars als het gaat over de contractering van de zorg. Dat werkt de administratieve overlast in de hand. In het gelekte concept van akkoord zou de tijdsbesteding aan administratie voor huisartsen in 2025 5 procent lager moeten liggen dan in 2020 maar hamvraag blijft hoe dat gegarandeerd gerealiseerd wordt.

De Federatie Medisch Specialisten (FMS) wil op dit moment niet ingaan op de inhoud van het conceptakkoord: de onderhandelingen lopen nog, luidt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.