MR verzet zich tegen uitsluiting van huisartsen in vaccinatiecampagne

Het is onbegrijpelijk dat huisartsen niet worden ingezet om mensen te vaccineren tegen het coronavirus. Dat vindt MR-Kamerlid Daniel Bacquelaine, die zich dinsdag behoorlijk scherp uitliet over de vaccinatiestrategie van de regering in de Kamercommissie Gezondheid. Vandenbroucke is niet gekant tegen de inzet van huisartsen. Maar dan wel pas in een latere fase van de epidemie.

De vaccinatie van de brede bevolking tegen COVID-19 wordt in België georganiseerd in een hondervijftigtal vaccinatiecentra verspreid over het hele land. Vaccinaties bij de huisartsen zijn momenteel niet voorzien, wat vooral in Franstalig België frustratie opwekt. MR-Kamerlid Daniel Bacquelaine ondervroeg minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke daar dinsdagmiddag over in de Commissie Gezondheid van de Kamer.

Volgens Bacquelaine worden huisartsen in heel wat andere landen wel al ingezet om de bevolking te vaccineren. "Hier is dat zogezegd onmogelijk, maar dat klopt niet, aangezien het in andere landen wél kan", zei hij. "Dat men stopt met zomaar dingen te vertellen en de waarheid zegt. Ik ben het vooraf ingestudeerde discours dat ingaat tegen de evidenties beu."

Volgens de MR-politicus zou de vaccinatie bij huisartsen ook meer mensen kunnen overtuigen om zich te laten inenten. "We moeten de situatie echt herbekijken met het oog op meer doeltreffendheid." Bacquelaine kreeg bijval van MR-collega's Caroline Taquin en Nathalie Gilson. De Franstalige liberalen maken deel uit van de meerderheid.

Minister Vandenbroucke is niet gekant tegen de inzet van huisartsen, benadrukte hij in zijn antwoord. Maar dan wel pas in een latere fase van de epidemie. "Nu moet die vaccinatie collectief georganiseerd worden om logistieke redenen", klonk het. Zo zitten de vaccins in flacons met meerdere dosissen, moeten ze op een erg specifieke manier worden bewaard en is het logistiek niet haalbaar om alle huisartsenkabinetten te beleveren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.