Moordenaar Patrik Roelandt krijgt 28+

Danny Samyn, de man die dr. Patrik Roelandt in december 2015 vermoordde, heeft dinsdag voor de correctionele rechtbank van Kortrijk 28 jaar cel gekregen. Plus 10 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank.

Het openbaar ministerie had 30 jaar gevraagd, maar de rechtbank hield rekening met de spijtbetuiging die Samyn uitsprak op de zitting van 28 februari. In zijn eis voor terbeschikkingstelling werd het openbaar ministerie voluit gehoord.

Het vonnis is geen verrassing. Tijdens de pleidooien van 28 februari kwam de moord op dr. Roelandt uit de verf als een gratuïete geste. De beklaagde had geen conflict met de arts. Het lijkt er veeleer op dat hij op een willekeurig iemand zijn frustratie wou koelen voor een inval van de politie in zijn woning, die plaatsvond in de weken voor de moord.

De dader was al eerder met het gerecht in aanraking geweest, naar aanleiding van illegaal wapenbezit en een schietincident. Het dossier bulkte van feiten en getuigenissen die wijzen op een psychopathische persoonlijkheidsstoornis. Op de zitting van 28 februari had het openbaar ministerie ook verwezen naar een hoog recidiefrisico, becijferd via expertise. Er was sprake van zowat 30% risico over een termijn van 10 jaar.

De rechter had oren naar de argumentatie van de burgerlijke partij, die erop wees dat de dader met voorbedachten rade zou gehandeld hebben.

Samyn moet een boete betalen van 9.044 euro. De weduwe van dr. Roelandt krijgt een schadevergoeding van 178.604,3 euro, omdat ze bij haar man werkte en daardoor inkomensverlies leed. De kinderen krijgen 7.500 euro.

De familie van dr. Roelandt sprak na afloop haar opluchting uit, omdat de dader in het licht van het huidige vonnis niet meer op vrije voeten komt. Danny Samyn is 57 jaar.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.