Meer dan 650 Vlaamse apothekers gaven zich al op om vaccinatiecentra te ondersteunen

Tot op vandaag hebben zich al meer dan 650 Vlaamse apothekers opgegeven om de vaccinatiecentra te ondersteunen. Uit dit groeiend aantal zullen de effectieve medewerkers worden geselecteerd. Dat meldt het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN).

Deze week zijn de locaties van alle 94 vaccinatiecentra in Vlaanderen bekendgemaakt. Vanaf 15 februari zouden ze allemaal ook operationeel moeten zijn.

"Elk van deze centra heeft een groot team medewerkers nodig om elke dag de vaccins toe te dienen. Zo is de bewaring en voorbereiding van de vaccins de taak van de farmaceutische experts. Dat zijn apothekers die zich hebben aangemeld om te helpen in een vaccinatiecentrum in hun eerstelijnszone. Zij zullen nauw samenwerken met artsen, verpleegkundigen, lokale besturen en andere medewerkers om de cris is te stoppen", klinkt het.

Het VAN-netwerk heeft de afgelopen maanden intensief samengewerkt met de Vlaamse overheid. Deze samenwerking heeft geleid tot een operationeel draaiboek waarin de rollen van elke betrokken partij worden uitgelegd, inclusief de opdracht van de farmaceutisch expert.

"Zoals de naam zegt, is de farmaceutisch expert de eindverantwoordelijke voor alle stappen die het vaccin volgt. Van aankomst in het centrum tot in de spuit. Ze zorgen ervoor dat vaccins goed bewaard zijn, met veel respect voor de koude keten die zo min mogelijk mag onderbroken worden."

"De vaccins zijn ook gevoelig voor schokken. Vooral het Moderna-vaccin dat bevroren moet blijven bij het transport. De apotheker moet dus voorzichtig de vaccins ontdooien, aseptisch verdunnen en klaarmaken in de spuiten".

Elk vaccinatiecentrum in Vlaanderen zal tussen de zes en acht maanden open zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.