Medische verkiezingen: de spelregels zijn duidelijk en lang genoeg gekend (ASGB/Kartel)

De zenuwachtigheid in de aanloop naar de syndicale verkiezingen stijgt. Net voor de Medicomut van deze week lijst het ASGB/Kartel de huidige spelregels rond de medische verkiezingen nog eens op voor alle duidelijkheid. Ze werden destijds door alle betrokkenen mee goedgekeurd, aldus het syndicaat. Onder 'variapunten' wordt dit onderwerp vanavond behandeld.

"We hebben de historiek van de aanpassing van het KB op de medische verkiezingen nog eens uitgeschreven en aan de voorzitter van de medicomut gestuurd", heet het. De brief vertrekt al van eind vorige eeuw (1998) toen onder het bewind van toenmalig minister De Galan voor het eerst medische verkiezingen werden georganiseerd. Destijds werden de regels vastgelegd en die zijn tot op vandaag bekend: onder meer was men er vanaf het begin over eens dat alleen multidisciplinaire organisaties mochten deelnemen."

"Het vervolg is bekend: in 2014 volstond een 'statutaire truc' om 2014 toch als monodisciplinair eentalig syndicaat te laten deelnemen", aldus Kartel.

Voorzitter Roel Van Giel gaf daar toen en later ook zijn eigen versie van.

Toen in 2017 dit achterpoortje werd gesloten, had niemand daar enige commentaar op. "Ook niet toen vervolgens het desbetreffende KB werd gepubliceerd op 28 december 2018", schrijft dan weer Kartelvoorzitter Thomas Gevaert in de brief.

Consternatie

Consternatie toen enkele jaren later een ontwerp KB op de proppen kwam om de nieuwe regels 'wegens de pandemie' uit te stellen tot 2026, aldus de brief. Een ongeloofwaardig argument volgens het Kartel. Maar uiteindelijk kreeg AADM nog een jaar extra om aan de criteria omdat de verkiezingen een jaar werden uitgesteld.

Dat was de voorgeschiedenis in een notendop tot nu toe. Dat men vreest dat er toch nog veranderingen op til zijn - met politieke bemoeienissen - en dat men die absoluut wil afblokken, mag blijken uit deze brief maar ook uit eerdere uitlatingen van Bvas-voorzitter Johan Blanckaert.

De kans is niet denkbeeldig dat het variapunt van vanavond verrassingen inhoudt...

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.