“Kringlidgeld van 750 à 1.000 euro wordt standaard”

Het kringlidgeld moet opgetrokken worden, tot 750 à 1.000 euro. Dat zei Roel Van Giel op de Kringvergadering van Domus Medica dd. 9 december. Zijn uitspraak veroorzaakte wat geroezemoes in de zaal, maar dr. Van Giel had goede redenen om de collega’s in hun geldlade te laten tasten.

Al eerder op de dag was het ter sprake gekomen: overleg rond de eerstelijnszone, bijvoorbeeld, gaat aardig wat vergaderwerk vragen. Een huisarts wordt straks misschien voorzitter van de zorgraad, maar bij gebrek aan tijd kan geen van de collega’s deelnemen aan de vergaderingen van het veranderteam, dat de basis van de eerstelijnszone legt. En dat is nog maar één voorbeeld. Huisartsen worden steeds vaker verzocht aan allerhande overleg deel te nemen. Weigeren staat vrij, maar dat is niet echt bevorderlijk voor de positie van de huisarts binnen het zorgsysteem. De uitrol van de integrale zorg binnen de eerstelijnszone is de toekomst. Een boot die de beroepsgroep niet mag missen, zo klonk het op de Kringvergadering.

“Kringen moeten sterk staan, om de stem van de huisarts in allerlei organisatorische structuren te kunnen laten horen”, zegt de voorzitter van Domus Medica. “Dat betekent dat een kring groot genoeg moet zijn. En om een grote kring in de hand te houden, is er een kringcoördinator nodig.” Dit voor de organisatie binnenin. Naar buiten toe zullen een paar leden van de kring hun praktijk een stukje moeten afbouwen, om zich voldoende te kunnen concentreren op hun taak in overlegorganen.

Om voor deze functies een behoorlijke vergoeding te voorzien, moet het kringlidgeld naar omhoog. Een bedrag van 750 à 1.000 euro wordt de standaard, denkt Roel Van Giel. Op de kringvergadering van 9 december had al meer dan één spreker gezegd dat kringen aan een verder doorgedreven personalisering toe zijn. De voorzitter van Domus Medica viel hen bij.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Ghislain LEFEVER

    14 december 2017

    Degenen die al die overleginstanties uit de grond stampen, mogen ze ook betalen!
    De patient als subject van koffiekransjes, bravo Domus!

  • Armand WIJNAND

    14 december 2017

    Binnenkort zullen 3 op de 4 wachtpostcoördinatoren mogen fluiten naar hun vergoeding van een slordige 40.000 eurokes per jaar ( en meer ).
    Misschien kunnen we voor hen het leed wat verzachten door er Kringcoördinatoren van te maken.
    Geef toe, geniaal toch ???

  • Armand WIJNAND

    14 december 2017

    Zo voorspelbaar...
    En bij de oprichting van wachtposten hebben verschillende kringen hun statuten aangepast ( na advies van ....) zodanig dat ze de mogelijkheid hebben het lidgeld aanzienlijk te verhogen.
    Niet dat het er ooit van zou komen, o nee, dat was de bedoeling niet, maar juridisch was de aanpassing wel wenselijk....

  • Armand WIJNAND

    14 december 2017

    Laat de huisartsen zich bezig houden met hun kerntaak, zijnde geneeskunde.
    Er zijn al huisartsen tekort, en een praktijk afbouwen om deel te nemen aan " praatbarakken" is contraproductief.
    En als het toch zo belangrijk is dat huisartsen deelnemen in allerlei comités, waarom moeten dan andere huisartsen daarvoor betalen, is er daar dan geen taak voor de overheid ( overheid die ons met allerlei taken opsolfert ) weggelegd ???

  • Johan RIJCKEN

    14 december 2017

    straks wordt er meer vergaderd door betaalde dokters die het veld niet meer kennen, en stijgt het tekort aan bekwame en gemotiveerde huisartsen verder. Helemaal in de kaart van Maggie die geneeskunde reduceert tot een geïnformatiseerde manager-huisarts, die alleen vastbetaald papierwerk maag gaan uitvoeren en helemaal geen geneeskunde meer