Kinesitherapeuten op barricaden voor terugbetaling

Niet-geconventioneerde kinesitherapeuten kunnen hun patiënten voor hun prestaties slechts van een driekwart terugbetalingstarief laten genieten. Ze trekken ten strijde tegen deze discriminatie, die bijvoorbeeld niet bestaat bij artsen.

In eerste instantie valt het hoge aantal deconventies op bij de kinesitherapeuten, volgens beroepsvereniging Axxon een bewijs dat ze te weinig verdienen (nu 22,26 euro, onvoldoende als men alle overheadkosten van een praktijk meerekent) en hun prestatie naar ongeveer 29 euro vergoeding moet.

Ook vorig jaar werd dat probleem al aangekaart, wat leidde tot een convenant tussen overheid, ziekenfondsen en de beroepsorganisaties. Daarin stond dat de sector geherwaardeerd moest worden. Van een inspanning in die zin blijkt in 2018 geen sprake, integendeel: er viel nog een besparing van 600.000 euro op hun indexmassa. 

Axxon roept zijn leden op om massaal te deconventioneren. Als meer dan 70% dat doet, zou de discriminatie van 25% al wegvallen. Op 21 maart moeten alle kinesitherapeuten hebben bekendgemaakt wat hun actuele conventiestatus is. Vorig jaar deconventioneerden ongeveer 3.400 kiné's, wat tot gevolg heeft dat 3,2 miljoen euro minder werd terugbetaald aan de patiënten. "Mevrouw De Block bespaarde dat bedrag dus en zat zo in de zakken van de patiënt", luidt het verwijt Peter Bruynooghe van Axxon.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.