Huisartsenwachtpost opent op campus AZ Sint-Lucas Gent

Op vrijdag 5 maart openen de Huisartsenvereniging Gent en AZ Sint-Lucas Gent een nieuwe huisartsenwachtpost op de campus van AZ Sint-Lucas Gent, naast de Spoedgevallendienst. Patiënten kunnen er in het weekend terecht voor medische zorg die niet kan wachten tot het spreekuur van de eigen huisarts.

Huisarts Bart Van de Velde zette mee zijn schouders onder dit project: ‘De overheid lanceerde een aantal jaar geleden het idee dat wachtposten best in de buurt van spoedgevallendiensten worden georganiseerd. De Huisartsenvereniging Gent sprong mee op de kar met deze gloednieuwe wachtpost als resultaat. In het najaar van 2020 opende reeds een andere wachtpost op de site van het UZ Gent. De oude wachtposten – die reeds 14 jaar bestaan – sloten definitief’.

De nieuwe wachtpost biedt een professionele werkomgeving voor de huisartsen, maar zal vooral ook voor patiënten een meerwaarde zijn. Zo zijn er 4 goed uitgeruste kabinetten, kunnen labstalen snel worden geanalyseerd en kunnen patiënten makkelijk doorverwezen worden door de nabijheid van de spoed.

Ann Bonte, wachtpostcoördinator van Huisartsenvereniging: ‘Heb je een dokter nodig? Bel dan altijd naar het centrale wachtnummer 1733. De huisartsenwachtposten in Gent zijn door de COVID-crisis niet vrij toegankelijk. Je zal doorverbonden worden met een onthaalmedewerker die een consultatie voor je inboekt. Ben je minder mobiel, dan kan je ook een huisbezoek krijgen.’

Verwijzing van en naar spoedgevallendienst

Indien nodig verwijst de huisarts in de wachtpost door naar een spoedgevallendienst. Ook omgekeerd kan de spoedgevallendienst patiënten verwijzen naar de wachtpost.

Dr. Dieter Devriese, medisch diensthoofd spoedgevallendienst AZ Sint-Lucas, is tevreden met de komst van de huisartsenwachtpost: ‘Naast een vlotte doorverwijzing naar het juiste zorgniveau voor elke patiënt, zie ik in dit project tevens een mooie opportuniteit om de samenwerking tussen de eerste en tweede lijn te intensifiëren en optimaliseren. ‘

Om lange wachttijden te vermijden, worden patiënten doorverwezen naar de wachtpost uit hun regio.

Andere wachtposten in de regio zijn Wachtpost Scheldekracht in Wetteren, Wachtpost Meetjesland in Eeklo en Wachtpost Schelde & Leie in Deinze.

> Lees ook: budget huisartsenwachtposten bijna 1 miljoen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Monique Van den Kerkhove

    04 maart 2021

    Geef liefst eens op welke oude wachtposten gesloten zijn en welke er nu nog toegankelijk zijn!