"Huisartsen bieden betere zorg met hulp verpleegkundige of secretariaatsmedewerker"

Vlaamse huisartsenpraktijken slagen er beter in om degelijke chronische zorg te verstrekken als ze geholpen worden door een verpleegkundige of secretariaatsmedewerker. En het huisartsentekort speelt daar een grote rol in, stellen onderzoekers van de Universiteit Antwerpen.

Doordat de bevolking ouder wordt, nemen ook de ouderdomsziekten toe en die moeten regelmatig worden opgevolgd. "Helaas heeft de huisarts het vaak zelf te druk met de dagelijkse raadplegingen", zegt onderzoekster Katrien Danhieux (UA). Haar studie concentreerde zich op de zorgverstrekking rond diabetes in bijna zeventig praktijken in Vlaanderen. 

"We namen drie soorten van huisartsenpraktijken onder de loep", vertelt Danhieux. "Aan de ene kant onderzochten we monodisciplinaire praktijken waar enkel huisartsen werken, aan de andere kant multidisciplinaire praktijken waar ook diëtisten en verpleegkundigen aan de slag zijn." Die laatste groep werd verder opgedeeld in 'prestatiegerichte' praktijken (de arts wordt vergoed per prestatie) en 'forfaitaire' praktijken (de praktijk krijgt een vast bedrag per patiënt). 

Uit het onderzoek blijkt dat multidisciplinaire praktijken beter scoren dan hun monodisciplinaire tegenhangers. Forfaitaire praktijken, met een vast bedrag per patiënt, scoren ook beter dan prestatiegerichte praktijken. "Door zich te omringen met paramedische beroepen, kunnen de huisartsenpraktijken gepastere chronische zorg aanbieden", aldus nog Danhieux. "Vooral wanneer verpleegkundigen de arts in de praktijk bijstaat, verloopt alles vlotter." 

Chronische zorg

Chronische zorg vereist een proactieve aanpak, waarschuwt het onderzoek. Een persoon met diabetes heeft meestal weinig klachten en is daardoor niet geneigd om zelf naar de dokter te gaan. "Maar als je je niet laat controleren, verergert je chronische ziekte en ontwikkel je complicaties." 

"En net daarom is het ondersteunend personeel zo belangrijk", zegt Danhieux. "Zij kunnen bijvoorbeeld controleconsultaties inplannen. Bovendien hebben verpleegkundigen vaak meer tijd tijdens een consultatie om patiënten uitleg te geven." Ook een goede secretariaatsmedewerker blijkt een zegen te zijn voor een praktijk, volgens het onderzoek.

Ondertussen pleit minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) voor een zogenaamde New-Dealpraktijk: een hybride structuur tussen een forfaitair en een prestatiegericht model. "Al verschillen de artsen onderling van mening hoe de praktijk van morgen net georganiseerd moet worden", stellen de onderzoekers nog. 

Zo liet Johan Blanckaert van Bvas zich onlangs kritisch uit over het forfaitair model. "Jonge artsen worden al vanop de universiteitsbanken geïndoctrineerd met de gedachte dat forfaitaire betaling het beste systeem is, tegen alle evidentie in", klonk het. 

"Ons onderzoek toont aan dat dergelijke uitspraken onterecht zijn", besluit Danhieux. "Wat chronische zorg betreft, wijst ons onderzoek erop dat de kwaliteit wel degelijk beter is in forfaitaire praktijken. Daarbovenop verschilt het doelpubliek van een prestatiegerichte praktijk doorgaans met die van een forfaitaire praktijk. Het zijn vaak de mensen die het moeilijker hebben in onze samenleving die beroep doen op dat laatste model."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Jan RENIER

  22 maart 2023

  Kunnen we spreken van 'honorarium(-vergoed)-huisarts' en ' forfaitair(-vergoed)-huisarts' in plaats van wat we lezen. Prestatie"gericht" is geen aangenaam klinkend adjectief en bovendien onterecht ;
  Begrijpt U wat ik bedoel ?
  Willen we ook stoppen met multi- tengenover in plaats van naast mono-disciplinair te stellen.
  Laat ons ophouden en de aankomende golf van 65plussers niet stigmatiseren.
  Zouden we niet beter ophouden met deze verdeel-en-heers manieren.
  Zoniet dreigen we af te stevenen op de AlbertHeynisering van onze eerste lijn.

  Ieder weet dat onze bevolking elke huisarts nodig zal hebben.

  Astublieft.

 • Marc DE MEULEMEESTER

  22 maart 2023

  De echt “ genoten “ , al dan niet medisch geschoold , van de “ Old School “ huisartsen uit de 20 ste en 21 ste eeuw waren tegelijkertijd verpleegkundige , secretaresse , moeder en altijd ON LINE om de eerste zorgen toe te dienen en de ernst van de situatie ( te proberen ) in te schatten !
  Oud strijders klappen nog altijd VAN en zijn dankbaar VOOR “ madam van den dokteur “!

 • Jan RENIER

  21 maart 2023

  Huisartsen bieden prima hulp dankzij echtgenote - met - medische - bagage zowel aan de telefoon als in de praktijk. Patiënten van het Archetype Huisarts uit 21 e en 20 e eeuw getuigen .

 • Marc DE MEULEMEESTER

  21 maart 2023

  Het scheelt 1 slok op de borrel als je financiële, materiële en imtellectuele backing hebt zoals model boerderij Rik Sauwens uit Bilzen : ongelofelijk hoe “ bevrijdend “ het verlost zijn van die administratieve molen werkt !
  Daarnaast is er 1 groot verschil tussen een praktijk gevestigd te midden van de beschaving bij in een “onder”ontwikkeld gebied !