Gaten in opvolging: wie vult ze op?

De gevolgen van de vergrijzing bij het huisartsenkorps doen zich hier en daar steeds meer gevoelen. Er vallen gaten. Daarover getuigt ook Xavier Van Marcke (38), huisarts in Kampenhout.

Dokter Van Marcke maakt deel uit van een groepspraktijk van vijf (Lamanterveld) in Kampenhout. Zijn collega’s: Pauwel De Hertogh, Ellen Gijsbrechts, Tine Bosmans en Alexander Smets. “Ik kwam erbij twee jaar geleden en vorig jaar slaagden we erin om nog iemand aan te trekken. Door die versterking boden we een antwoord op de toevloed aan patiënten in deze huisartsenarme regio waarin de ene na de andere collega in de buurt met pensioen gaat.”

Bel-uurtje

Toch blijkt dat amper te volstaan: “De kans bestaat dat we in de toekomst een patiëntenstop inlassen. Nu al werken we met een ‘bel-uurtje’ en een secretariaat. Zo beschermen we onze werkkwaliteit en garanderen we een rustig arbeidsklimaat."

"Concreet: we kunnen allemaal een extra halve dag per week vrij nemen, met een relaxed gevoel want je weet dat alles secuur door collega’s wordt opgevolgd. Toen ik hier kwam werken, werd me die halve dag direct voorgesteld. Anders had ik die zo goed als zeker zelf gevraagd. In mijn vorige praktijk had ik die halve dag ook al, ik werkte eerder tien jaar in Oostende.”

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.