Frank Ponsaert: veel vragen bij  elektronisch voorschrijven op 1 juni

Op het congres van de gynaecologen afgelopen zaterdag gaf Frank Ponsaert, voordien onder meer aan de slag bij MyCarenet en het kabinet De Block, een stand van zaken. Enkele citaten.

  • “Elektronisch voorschrijven wordt verplicht vanaf 1 juni 2018. Dat is bij wijze van spreken morgen. Het komt er dus zeer snel aan, maar er wordt weinig over gecommuniceerd. Wellicht wordt het weer uitgesteld?”
  • “De voorschrijfgegevens voor de arts en die om geneesmiddelen af te leveren voor de apotheek, zijn niet dezelfde. Geregeld treedt een mismatch op tussen beide. Men probeert dat te uniformiseren, maar vandaag, vier weken voor de deadline van 1 juni, is het nog steeds niet in orde. Gelukkig bestaat er bij uitstel wel een reservespoor.”
  • “De gebruiksvriendelijkheid van het medicatieschema in Vitalink is niet jedat. Met het systeem VIDIS moet dat veranderen. Met een voorschrift dat eventueel repetitief afgeleverd kan worden. In 2018 zou VIDIS in proef gaan, maar dat lijkt nog te optimistischn, al is het een prachtig concept.”
  • “Al zeven miljoen Belgen gaven nu hun geïnformeerde toestemming om hun gegevens te delen.“
  • “Wat is er van de praktijkpremie informatica? 2.500 euro is voorzien per huisarts, niets voor specialisten. Over een maand zowat zijn er syndicale verkiezingen… iets om over na te denken.”
  • “Het terugbetalingsmodel voor mobile healtprojecten is nog niet helemaal duidelijk. Wel zou men gaan werken met drie terubetalingsniveaus. Een dergelijk model is niet evident, zeker als je weet dat de leeftijd van een app hooguit drie tot vier jaar is.”
  • “De toekomst van eGezondheid 3.0? We moeten goed opletten. Op wereldvlak zit men niet stil. Amazon heeft bijvoorbeeld al 14 licenties voor apotheken terwijl wij nog twijfelen… straks kan de wereld ons voorbijsteken als we niets doen.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.