Groen licht voor verplicht elektronisch voorschrift in 2020

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Volksgezondheid Maggie De Block een ontwerp van koninklijk besluit goed over de inwerkingtreding van de verplichting voor het gebruik van het elektronisch voorschrift van geneesmiddelen voor ambulante patiënten.

Dit ontwerp voert de wet van 30 oktober 2018 uit, die verschillende bepalingen over gezondheid omvat. Deze wet verplicht het elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen voor ambulante patiënten. Het ontwerp legt de datum van inwerkingtreding van deze verplichting vast op 1 januari 2020. Op dezelfde datum treedt het verplicht gebruik van de SAM-gegeven (Authentieke Bron Geneesmiddelen) in het kader van het elektronisch voorschrijven in werking. Dit garandeert een optimale interoperabiliteit tussen de softwarepakketten van voorschrijvers en apothekers. Het ontwerp voorziet ook uitzonderingen op het verplicht elektronisch voorschrijven, bijvoorbeeld bij huisbezoeken, en in geval van overmacht.

Lees ook : ‘Gedematerialiseerd’ elektronisch voorschrijven uitgesteld tot 2020

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Rodolphe MEGANCK

  16 maart 2019

  Ben gepensioneerd. Moet ik nu om voor mezelf of een nader familielid een voorschrift te maken een duur PC programma kopen en jaarlijks betalen voor reactivatie ?

 • Frank COMHAIRE

  05 maart 2019

  ik neem aan dat artsen ouder dan 65 jaar "gespaard" zullen blijven van dit proces!

 • Marc VAN HAMMEE

  05 maart 2019

  Dat gaat nog wat worden met al die pannes van de E-health diensten...