Feprafo: een pluim op eigen hoed

Ook de jonge organisatie Feprafo (Federatie van Forfaitair Werkende Praktijken) reageert op de KPMG-audit. Door toedoen van een zendduiveltje bereikte het communiqué ons met enige vertraging, maar we willen de hoofdlijnen ervan alsnog met u delen. Feprafo vindt in de audit over de forfaitair werkende praktijken een pluim om op eigen hoed te steken.

Feprafo benadrukt wat belangrijke troeven van de forfaitair gefinancierde zorg zijn:

  • Het forfaitaire systeem maakt de financiering van de zorg eenvoudiger en dus efficiënter, zowel voor de zorgverleners als voor de patiënt en het ziekenfonds.
  • Het model stimuleert kwaliteit en preventie.
  • Het beantwoordt aan een maatschappelijk streven naar een sociale samenleving.
  • Dankzij de taakdelegatie kan de arts focussen op de essentie van zijn werk met de patiënt, en houdt hij meer tijd over voor multidisciplinair overleg.

Feprafo vindt wel dat ouderen nog te weinig voorkomen in het forfaitaire systeem. De financiering voor deze groep moet beter, aldus de federatie.

Ten slotte vindt Feprafo in de audit de bouwstenen van een argumentatie pro domo. Voorafgaand moet gezegd dat de federatie zich onder andere onderscheidt door de vrijheid van rechtspersoon voorop te stellen, terwijl de vzw-structuur bij andere federaties van forfaitair werkende praktijken een vereiste is. En laat de audit nu net bewezen hebben dat de vennootschapsvorm geen invloed heeft op de kostenstructuur van een forfaitair werkende praktijk.

De praktijken aangesloten bij Feprafo hebben de laagste gemiddelde kosten per patiënt en de laagste gemiddelde financiering per patiënt. Daarnaast ligt het gemiddelde aantal patiënten per voltijdse huisarts een stuk hoger dan bij het gemiddelde van de respondenten: 985 versus 673.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.