Elke seconde meer dan één Vlaming gevaccineerd (Beke)

De volgende weken blijven de vaccinatiecentra in Vlaanderen op volle toeren draaien en zit dat vaccinatiepercentage Europees aan de top: België zit in een kopgroep naast Finland en Duitsland en binnen België scoort Vlaanderen nog wat beter. Gemiddeld halen we nu een percentage 47% ondanks tegenslagen bij leveringen. Dat viel te horen op de persconferentie van het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid.

Topambtenaar Dirk De Wolf gaf ook mee dat nu bijna de hele bevolking ouder dan 60 gevaccineerd is voor eerste keer. Deze week kregen de veertigers hun uitnodiging. Bij mensen met een onderliggende aandoeningen is 88,3% voor het eerst gevaccineerd.

Dat er ogenschijnlijk verschllen bestaan in de vaccinsnelheid tussen vaccinatiecentra, klopt niet. Dat ligt aan het feit dat in de centra de vier doelgroepen proportioneel gelijk moeten vorderen en het hangt dus af van lokale samenstellingen. Die vier groepen zijn de zorgverleners, 65 min, 65 plus en mensen met comorbiditeiten.

Voorlopig blijft een flink deel van de vaccins J&J geblokkeerd in de VS (door de Food and Drug Administration). Dat scheelt een flinke slok op de borrel: bij vrijgave komen er 600.000 doses toe in plaats van nu ongeveer 100.000. Pfizer blijft dan ook de belangrijkste (en betrouwbaarste) factor. Curevac komt wellicht te laat voor deze vakante omdat de eerste ladingen voor augustus gepland zijn.

Geen uitzonderingen, tenzij bij tweede vaccinatie

Stemmen om wat flexibeler om te gaan met het starre vaccinatiesysteem volgens leeftijd, bijvoorbeeld om uitzonderingen te maken voor de relatief kleine groep jeugdleiders op kamp of anderen met vakantieplannen, vinden geen gehoor bij minister Beke: "Iedereen op eigen houtje afspraken laten boeken schept te veel onzekerheid. Het kan ook sociale ongelijkheid versterken. De tot dusver succesvolle formule omgooien zou niet verantwoord zijn, en ook willen we de silent majority die tot nu toe braaf afwachtte, niet frustreren. De overheid zou zo ook wat het helicopterzicht verliezen", luidt het nog.

De minister verwees ook naar een recente bevraging bij vaccinatiecentra: de meerderheid gaf de  voorkeur aan het pre-bookingssysteem met uitnodiging op brief.

Anderzijds geldt dat argument blijkbaar minder bij een tweede vaccinatie middenin de vakantie. Basisregel blijft dat vaccinaties voorgaan op vakantieplanning. "Maar enkelen kunnen hun  verlofperiode niet kiezen (bouwvakkers bv.): daarom zullen we daar toch een poging ondernemen om een inhaalvaccinatie in te plannen. Maar dat voor de tweede dosis, de eerste dosis mag zeker niet worden uitgesteld. Mensen moeten wel altijd vaccinatiecentrum laten weten wat ze van plan zijn om vaccins niet verloren te laten gaan. Dat zou onethisch zijn en ook indruisen tegen het initiatief Covax."

De inhaalvaccinatie zou wel vallen in een beperkte periode en ten vroegste de als eerste dosissen zijn afgesloten voor de brede bevolking. Mensen moeten zich actief inschrijven voor inhaalvaccinatie.  Meer details hierover volgen nog op laatjevaccineren.be.

De financiering van de vaccinatiecentra wordt alvast verlengd tot 15 oktober, wist minister Beke nog mee te geven. En verder wees hij er fijntjes op dat we beter doen dan Joe Biden vermits we in principe tegen 21 juni,als zomer begint, 70% vaccinatiegraad bij volwassenen moeten bereiken. Dat is ook een pak beter dan de voorwaarde die het overlegcomlté oplegde. 

 

 

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.