Peter Fontaine (Europa Ziekenhuizen) waarschuwt: "We worden gedwongen tot keuzes"

Peter Fontaine, algemeen directeur van de Brusselse Europa Ziekenhuizen, trekt aan de alarmbel. De curve van de Brusselse ziekenhuisopnames blijft de slechte richting opgaan en hij ziet binnenkort ook Vlaanderen verzadigd raken. "Dan gaan we inderdaad gedwongen worden om keuzes te maken, niet alleen op de COVID-afdelingen", aldus Fontaine.

Toen de eerste lockdown afgekondigd werd, vingen de Europa Ziekenhuizen 22 COVID-19-patiënten op. Dat aantal is in de daaropvolgende weken gestegen tot een maximum van 85 patiënten tijdens de piek, een verviervoudiging.

"Vandaag hebben we al meer dan 110 COVID-19-patiënten liggen in onze ziekenhuizen", verduidelijkt Fontaine. "Er is geen beslissing genomen om de sociale mobiliteit, die nog altijd enorm is, stil te leggen. Ter illustratie: we zien geen enkel effect van de beslissing op 7 oktober om in Brussel de cafés te sluiten. Dat hadden we eigenlijk al moeten zien."

De vrees groeit dat indien Vlaanderen, net zoals Wallonië en Brussel, met overvolle ziekenhuizen komt te zitten. En dus de transferpolitiek vanuit Brussel stil komt te liggen, terwijl die nu net de ziekenhuizen in de hoofdstad verlicht.

"Deze week heb ik de opdracht gegeven om zoveel mogelijk patiënten te spreiden en te transfereren, maar als er geen grondige ingrepen komen, dan zit binnen een week Vlaanderen ook vol en dan stopt de transfermogelijkheid. Dan gaan we inderdaad gedwongen worden om keuzes te maken, niet alleen op de COVID-afdelingen", waarschuwt Fontaine.

Kost personeelstekort levens?

Het personeelstekort speelt de Europa Ziekenhuizen intussen ook al parten. Op de afdeling intensieve zorg zijn er twintig bedden beschikbaar, waarvan momenteel dertien gereserveerd zijn voor coronagevallen. Normaal moeten dat er zestien zijn, maar het personeelstekort laat dat niet toe. De precaire situatie dreigt zo meerdere levens te kosten.

"We zitten nu in een situatie waarin we vijf COVID-afdelingen open hebben, maar in de piek van de eerste golf hadden we er maar vier open. Onze twee intensievezorgafdelingen zijn volledig verzadigd. Er is deze ochtend een coronapatiënt overleden die eigenlijk getransfereerd had moeten worden naar een andere instelling die wel een hart-longmachine over had, maar die was niet beschikbaar", vertelt Fontaine.

Lockdown laatste hoop

Een lockdown is mogelijk nog de enige oplossing om opnieuw de curve echt te lijf te gaan. De huidige maatregelen komen volgens de algemeen directeur van de Europa Ziekenhuizen te laat.

"De maatregelen die nu genomen zijn, konden ingevoerd zijn wanneer de curve veel lager was en dan had men het effect ervan kunnen bestuderen. Ze nu invoeren is gokken en dat kan zeer nefast uitdraaien. Zeker als blijkt dat die maatregelen niet het gehoopte effect hebben", vreest Fontaine.

In het UZ Brussel blijven de cijfers intussen stijgen. In de afgelopen 24 uur werden dertien nieuwe patiënten opgenomen, terwijl negen patiënten het ziekenhuis konden verlaten. In het UZ Brussel worden momenteel in totaal 82 COVID-19-patiënten verzorgd. Veertien patiënten daarvan worden verzorgd op de afdeling intensieve zorg en op de nieuwe eenheid medium care worden drie patiënten verzorgd.

De jongste editie van De Specialist gaat in op covid dat op volle kracht de zorgtoegang ondergraaft.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.