"Draag zorg voor zorg" gelanceerd tegen negatieve spiraal zorgverleners

In de week van 20 december 2021 lanceert MCH samen met een heel aantal andere zorg-, welzijnsorganisaties en gemeentes de communicatiecampagne “Draag zorg voor zorg”. Met deze sensibiliseringscampagne willen we een krachtige, positieve boodschap brengen: onze zorgverleners werken met hart en ziel aan jouw zorg, draag jij ook zorg voor hen?

De initiatiefnemers verantwoorden de campagne als volgt: "Covid-19 heeft onze balans als mens, als ouder, als collega, als familielid & vriend, als maatschappij grondig verstoord. We zijn onze routines, onbezorgdheid en vrijheid voor een stukje kwijt. Vele zaken zijn even niet meer zo vanzelfsprekend. Iedere mens reageert anders op de situatie: verdriet, angst, vermoeidheid, prikkelbaarheid, opstandigheid, boosheid,… het zijn allemaal menselijke reacties die perfect normaal zijn in een abnormale situatie die erg lang aanhoudt."

Met dat fenomeen gaat vaak een regen van frustraties gepaard waarmee zorgverleners te maken krijgen, "tot en met verbaal en/of fysiek agressief benaderd worden."

Schadelijke reacties

Het risico: een negatieve spiraal waarbij  mensen hun motivatie kwijt raken, opgebrand raken en geen zin meer hebben om te helpen. "Zorgverleners zijn erg nodig als we deze crisis samen willen doorstaan: van vaccinatie tot Covid-testing, basis- en gespecialiseerde zorg en Covid- of niet-Covidgerelateerde zorg."

"De frustraties zijn herkenbaar en begrijpelijk, maar ze mogen niet afgereageerd worden op zorgverleners, noch op anderen."

Zorg voor elkaar

"Laten we zorgzaam en mild met elkaar omgaan want deze pandemie blijkt geen sprint maar een marathon. Laten we deze SAMEN lopen. De campagne #Draagzorgvoorzorg draagt het gezicht van één van de medewerkers."

"Dit beeld is echt, haar lach en het hart versterkt onze boodschap en roept emotie op. We stellen de vraag: “Draag jij ook zorg voor hen”? Dit geeft stof tot nadenken. "

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.