De Block: "Geen verschil tussen agressie op spoedarts of huisarts"

Na herhaalde agressiegevallen op spoedartsen vraagt kamerlid Jan Bertels (sp.a) de minister van Volksgezondheid om op te treden. Hij verwijst naar de cijfers van onderzoeker-spoedarts Francis Somville - 75% van de spoedartsen maakt meer dan één traumatiserende gebeurtenis mee over een periode van 6 maanden.

"Ziekenhuis moet hen helpen"
In de Kamer antwoordde minister Maggie de Block dat ze zich bewust is van het probleem. Ze herinnert aan het platform 'Arts in Nood' van de Orde dat steun moet bieden. "De situatie van spoedartsen is niet fundamenteel verschillend van bijvoorbeeld huisartsen en andere artsen. Er zijn dan ook geen plannen om een specifiek platform voor spoedartsen op te richten. Er werden al veel campagnes gevoerd."

Naar aanleiding van deze agressiegevallen herinnert de minister er nog aan dat "spoedartsen ook kunnen terugvallen op de steun die ziekenhuizen bieden aan hun werknemers. De eerste hulp na een traumatische gebeurtenis is altijd de opvang die binnen het team zelf georganiseerd kan worden. Volstaat dat niet, dan kunnen zij, net als alle werknemers, via de werkgever - in dit geval via het ziekenhuis - een beroep doen op de steun van de bedrijfsarts."

Het is niet helemaal zeker dat dat volstaat voor de fysiek of verbaal aangevallen spoedartsen...

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.