Covid-19: ziekenhuispersoneel loopt drie keer groter risico (Studie)

Zorgverstrekkers die in ziekenhuizen werken en rechtstreeks contact hebben met patiënten, worden drie keer zo vaak in het ziekenhuis opgenomen voor covid-19 en hun familieleden hebben een dubbel zo hoog risico. Dat blijkt uit een recente studie die gepubliceerd werd in de British Medical Journal. "Wat zorgverstrekkers vandaag doen, is meer 'gewoon je werk doen'”, zegt dr. Philippe Devos, voorzitter van de BVAS in een Tweet. 

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen die in ziekenhuizen genomen worden om besmetting in te dammen, lopen zorgverstrekkers die in contact komen met patiënten een hoger risico dan het grote publiek om covid-19 op te lopen. Helaas verspreidt dit risico zich naar hun familieleden of naasten en hun contacten op de werkvloer. 

Engelse en Schotse  onderzoekers onderzochten het risico bij  ziekenhuispersoneel in Schotland, met behulp van een database die niet alleen de werknemers omvat, maar ook hun families. Het ging om  meer dan 160.000 gezondheidswerkers en 250.000 naasten. zorgverstrekkers die met patiënten in contact komen, worden driemaal zo vaak in het ziekenhuis voor covid-19. Zorgverstrekkers die op intensieve zorg werken lopen het hoogste risico. Hun gezinsleden hadden een dubbel zo hoog risico. Gezondheidswerkers en hun naasten  waren in dit onderzoek verantwoordelijk voor een op de zes opnames voor covid-19 in de beroepsbevolking (18-65 jaar).

12,9% familieleden overleden 

Het risico betreft alle stadia van de ziekte en de mortaliteit, zowel voor de zorgverstrekkers als voor hun dierbaren. Hoewel het absolute risico op ziekenhuisopname relatief laag blijft (0,20%), weerspiegelen de resultaten het feit dat het risico gecorreleerd is met de leeftijd.  Een op de acht opgenomen gezondheidswerkers werd op intensive care opgenomen en zes (2,5%) overleden; van de naasten werd een op de vijf opgenomen op de intensive care en overleden er achttien (12,9%).”Wat het zorgpersoneel vandaag doet, is meer dan 'gewoon je werk doen'”, zo reageert dr. Philippe Devos, voorzitter van de BVAS.

“De risico's van zorgverstrekkers die in contact komen met patiënten en hun naasten mogen bij de beoordeling van arbeidsrisico's niet uit het oog verloren worden. Het onderzoek bewijst dat ze een verhoogd  risico lopen op een ernstige vorm van covid-19 die een ziekenhuisopname vereist”, zo stellen de auteurs, die een aantal denksporen formuleren die de impact van het risico zouden kunnen verminderen. 

Een andere belangrijke conclusie van de studie is dat zorgverstrekkers die niet rechtstreeks in contact komen met patiënten hetzelfde risico lopen als het ‘grote publiek’. 

Risk of hospital admission with coronavirus disease 2019 in healthcare workers and their households: nationwide linkage cohort study

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Boudewijn DE WILDE

    23 november 2020

    Is het onwetenschappelijk van te twijfelen aan het nut van enkele van de maatregelen die men neemt in dit geval ? Maskers (ffp2) met een toegelaten lekpercentage van 8% beschermen NIET in een besmettelijke aerosol. Over plexischermen en schorten wil ik zelfs niets zeggen... Intussen ervaringsdeskundige.