Coronavirus - Al meer besmettingen dan SARS-epidemie

Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus (2019-nCoV) op het Chinese vasteland is nu al groter dan die van de SARS-epidemie in het land in 2002-2003. Dat blijkt uit nieuwe officiële cijfers.

De Chinese gezondheidsautoriteiten telden woensdag 5.974 bevestigde gevallen van besmetting op het Chinese vasteland, meer dan 1.400 meer dan de dag voordien, terwijl de dodentol opliep tot 132 doden.

SARS, ook een coronavirus, besmette op datzelfde vasteland 5.327 mensen en kostte aan 349 mensen het leven.

Volgens de WHO doodde de SARS-epidemie in 2002-2003 op wereldschaal 774 van de 8.096 besmette mensen, voor de ziekte onder controle werd gebracht.

Besmettelijker maar minder krachtig

Het nieuwe virus en SARS behoren tot dezelfde familie van coronavirussen en hebben 80 procent genetische overeenkomsten. Het nieuwe coronavirus wordt echter beschouwd als minder "krachtig", maar is wel besmettelijker.

"Zoals we nu zien, is deze ziekte niet (...) zo krachtig als SARS", zei Gao Fu, hoofd van het China Center for Disease Control and Prevention. Aan de andere kant heeft het nieuwe virus een incubatieperiode van maximaal twee weken en "besmetting is mogelijk tijdens de incubatieperiode", zelfs voordat de symptomen verschijnen, "die ook heel anders zijn dan SARS", aldus Ma Xiaowei op, hoofd van de National Health Commission (CNS).

"We hebben de indruk (...) dat de verspreiding van dit virus vandaag sneller verloopt dan bij SARS, maar dat anderzijds het sterftecijfer veel lager is", voegde de Franse minister van Volksgezondheid toe, Agnes Buzyn, daar aan toe.

Daarmee sluit hij zich aan bij wat onze experts Herman Goossens en Steven Callens eerder al verklaarden.

Volgens de WHO had SARS een sterftecijfer van 9,5 procent (vergeleken met 34,5 procent voor de enige andere epidemie veroorzaakt door een coronavirus, het Midden-Oosten ademhalingssyndroom of MERS, dat in 2012 verscheen op het Arabisch schiereiland).

Het sterftecijfer van het nieuwe coronavirus is duidelijk lager. Zelfs als, volgens deskundigen, de gegevens nog steeds slechts indicatief zijn, omdat ze niet precies weten wat het werkelijke aantal besmette mensen is. Patiënten met slechts een paar symptomen worden mogelijk niet gedetecteerd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.