Corona doet wat nooit eerder kon: Brussel eensgezind over onwerkbare bestuursversnippering

Misschien wel een primeur: Brusselse parlementsleden uit beide taalgemeenschappen en van meerderheid en oppositie zijn het erover eens dat er in de plaats van het bestuurlijke lappendeken -op zijn minst tijdens een gezondheidscrisis- een eenheid van commando moet komen. De coördinatie tijdens de eerste golf was immers ver te zoeken, zegt het aanbevelingenrapport van de bijzondere onderzoekscommissie.

Niet verwonderlijk is dat de Brusselse coronacommissie pleit voor een pandemieplan en en eenheid van commando. Wat de politici tijdens de eerste golf lieten zien aan bestuurskwaliteiten, was immers ver beneden peil. "De coronacrisis heeft de noodzaak aangetoond van preventie, eenheid van commando en aandacht voor de meest kwetsbaren", aldus de verslaggever  van de commissie, Juan Benjumea-Moneno (Groen). Dat verslag omvatte niet minder dan 183 aanbevelingen en het telt meer dan 1.000 pagina's.

De aanbevelingen slaan op preventie, veiligheid en coördinatie; gezondheid en sociale kwesties; economie en werkgelegenheid. Een vierde en laatste deel  gaat transversaal met de beperking van de vrijheden, democratische controle door het parlement, privacy en een bijzondere aandacht voor specifieke groepen.

Benjumea-Moreno drong aan op een pandemieplan. Daarnaast is er eenheid van commando nodig. Het kan niet dat elke van de 19 Brusselse gemeenten zich als een baronie gedraagt en solo slim speelt. 

In crisistijden moet er ook bijzondere aandacht zijn voor de meest kwetsbare groepen en het opstellen van protocollen voor daklozen. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.