Conventioneringscijfers blijven stabiel

Het Riziv heeft zopas de conventioneringscijfers voor het akkoord 2018-2019 bekendgemaakt. Er zijn omzeggen geen verschuivingen ten opzichte van de voorbije jaren.

Artsen hadden tot 15 maart de tijd om via MyRiziv bekend te maken dat ze toetreding tot het medicomut-akkoord 2018-2019 weigerden, of een gedeeltelijke toetreding wensten. Globaal treedt 84% van de artsen toe tot het akkoord. Vorig jaar was dat 86% en in 2016 eveneens 84%.

Bij de huisartsen treedt 89% toe, versus 90% in 2017 en eveneens 89% in 2016. Bij de specialisten bedraagt het percentage 81%, versus 83% in 2017 en 81% in 2016.

Het hoogste percentage geconventioneerde huisartsen vindt men in Vlaanderen (93%), het laagste in Brussel (82%). Wallonië staat tussen de twee in (87%). Bij de specialisten oogst Vlaanderen andersom het laagste aantal geconventioneerden (79%). Hier staat Wallonië op kop (84%), op de voet gevolgd door Brussel (83%). Het Brusselse gewest is daarmee het enige gewest waar net iets meer specialisten dan huisartsen toetreden.

Onder de Vlaamse provincies wordt bij de huisartsen het laagste percentage weigeringen geteld in Limburg, zowat 3%. Het hoogste percentage weigeringen tekent men op in de provincie Antwerpen (11% bij alle actieve huisartsen, 16% bij de geaccrediteerde huisartsen alleen).

Bij de specialisten vindt men de hoogste percentages toetredingen ( > 90%) in de geriatrie, de acute en urgentiegeneeskunde, de oncologie, de interne geneeskunde en de endocrino-diabetologie, de klinische biologie, de radiotherapie, de nucleaire geneeskunde, de anesthesie-reanimatie, de pneumologie en de pathologische anatomie.

Het zwakst vertegenwoordigd (< 50 % toetredingen) zijn: dermato-venereologie, oftalmologie en plastische heelkunde.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.