Controles op quarantaine lukken niet "door privacyregels"

Vele Vlaamse gemeenten controleren in de praktijk amper of besmette inwoners al dan niet in quarantaine zijn. "De gegevens die we van hogerhand krijgen, zijn veel te summier", zo luidt het  in de kranten van Mediahuis. Volgens Wouter Beke (CD&V) laten de huidige regelgeving en de privacyregels niet toe dat er meer gedetailleerde gegevens worden doorgestuurd

Wie besmet is, een hoogrisico­contact had of terugkomt uit een rode zone in het buitenland moet in quarantaine. De lokale besturen krijgen de namen doorgespeeld van mensen die zich moeten afzonderen, zodat de gemeente of de lokale politie dat effectief kan controleren.

In de praktijk leidt dat zelden tot een strengere controle. "De realiteit is dat gemeenten lange lijsten doorkrijgen met daarop alle inwoners die in quarantaine moeten. Maar dan zonder uitleg of het om effectief besmette personen gaat, dan wel om mensen die een hoog­risicocontact hadden of mensen die uit een rode zone in het buitenland terugkeren", zegt Nathalie ­Debast, woordvoerster van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

De lange lijsten, zonder onderscheid, maken een efficiënte controle bijzonder lastig. De VVSG vraagt daarom met aandrang dat er meer gedetailleerde quarantainelijsten naar de gemeenten worden doorgestuurd, "zodat we tenminste weten welke mensen effectief positief zijn getest. Dan kan er gerichter worden gecontroleerd, kunnen gemeenten prioriteiten stellen met de beperkte middelen die ze vandaag hebben."

Volgens het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) laten de huidige regelgeving en de privacyregels niet toe dat er meer gedetailleerde gegevens worden doorgestuurd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Carlo Vermeiren

    08 februari 2021

    De overheid ,de politiek , kickt op het maken van wetten, maar rijdt zich steeds meer vast in haar eigen 'Wet'-net.
    Is " Privacy" dan niet belangrijk ? Natuurlijk wel ,maar ook hier zijn grenzen aan voor het Algemeen Belang.