Nieuw: meer visuele feedback huisartsen

Individuele feedback is een Rizivklassieker. Nu krijgt u een nieuwe lading, weliswaar ietwat herzien. Bijvoorbeeld: "Voor het eerst krijgt de huisarts zijn voorschrijfgedrag in perspectief ook door het Lok", signaleert Jacques de Toeuf (Bvas-absym).

De nieuwe versie van de feedback werd maandagavond op de medicomut voorgesteld aan de syndicaten. Het hoofdprincipe blijft hetzelfde: de analyse richt zich op het voorschrijfgedrag van iedereen in 2016, voor bepaalde geneesmiddelen, klinische biologie, medische beeldvorming, preoperatieve onderzoeken ... Het verwijst naar nationale medianen en kwaliteitsindicatoren goedgekeurd door de Belgische wetenschappelijke verenigingen en / of voortkomend uit de nieuwste EBM-aanbevelingen. Het Riziv kondigt dit jaar "een samenvatting van de meest opvallende resultaten" aan.

"De huisarts krijgt cijfers over zijn praktijk maar ook voor zijn Lok", zegt dr. de Toeuf. "Volgens Jean Hermesse (CM) zou de feedback 'niets veranderen'" en zouden ziekenfondsen  striktere formules zien voor de huisarts, verboden, voorgeselecteerde medicijnen die aan iedereen worden opgelegd. "We onderzochten de oplossingen. Zoals gezegd in samenspraak met Jo De Cock, legde de administratie meer gewicht in de schaal waardoor de  huisarts informatie krijgt waarmee hij zijn werkwijze kan verbeteren. We hopen dat de tool tot reflectie zal leiden, dat er discussie is binnen de Lok’s. In een kleine groep van 10-15 collega's die de huisarts kent, is het makkelijker om te discussiëren."

De feedback - die het Riziv nu verstuurt - rust dit jaar ook op schalen van vergelijking met behulp van de groen-oranje-rode kleurcode, zodat de ontvanger in één oogopslag zijn aandachtspunten ziet.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Koen MOMMAERTS

    07 februari 2019

    wat een farce, 2 jaar geleden is een eeuwigheid

  • Ludo GOOSSENS

    07 februari 2019

    ik werk samen met een collega in een duopraktijk en onze resultaten zijn op ELK onderdeel identiek???