Sociaal statuut: indexering goedgekeurd

Deze medicomut 'in lopende zaken' bekrachtigde nog enkele beslissingen in 'courante' dossiers. Naast aandacht voor het financieringssysteem ASO’s en stagemeesters en de site healthybelgium.be passeerden nog enkele andere thema’s de revue: de onderschrijding van het budget, de automatische gmd-verlenging, het sociaal statuut, enkele wachtposten en overleg over storingen in e-Health.

Het budget vierde kwartaal 2018 kent een onderschrijding volgens dokter Moens (Bvas) en Marcel Bauval (GBO) maar dat moet wat worden genuanceerd omdat er het laatste kwartaal van vorig jaar relatief minder boekingen binnenliepen en er nog een correctie volgt in 2019. Een sterke toename van de huisartsenconsultaties bijvoorbeeld is eerder te wijten aan boekhoudkunde: door e-attest wordt die prestatie veel sneller geboekt dan vroeger en is er dus sprake van een ‘inhaalbeweging’ in de cijfers.

Ook de automatische gmd-verlenging stond nog op de agenda. Marcel Bauval (GBO) vindt het allesbehalve ideaal dat de link gmd onderbroken wordt omdat een patiënt – bijvoorbeeld als hij getroffen wordt door kanker en gevolgd wordt door een oncoloog – niet bij zijn huisarts langsgaat in die periode. Anderzijds is hij tevreden dat het criterium ‘medicatieschema’ geneutraliseerd is om een informaticapremie op te strijken. “Het rooster wordt niet hertekend. Eén punt wordt sowieso toegekend aan alle huisartsen hiervoor, want technisch is dit niet uitvoerbaar.”

Sociaal statuut geïndexeerd

Het sociaal statuut is vastgelegd en geïndexeerd met 1,45% zoals verwacht. Dat percentage komt dus bovenop het bedrag van 2018 dat toen bij volledige toetreding tot het akkoord 4.870,71 euro bedroeg, en bij gedeeltelijke toetreding 2.297,63 euro.

Voor de wachtposten stonden nog enkele correcties op het programma om administratieve foutjes weg te werken in de berekening van de financiering 2019. Verder zijn drie nieuwe wachtposten goedgekeurd om op te starten: die van Mortsel, Haspengouw en Midden-Brabant. Net iets eerder keurde het Verzekeringscomité het budget goed om op te starten.

Het overleg van vendors, ziekenfondsen en artsen (TRIO) om bugs weg te werken en problemen bij te sturen, is zeker een pluspunt. In die groep zitten Luc Herry en Karel Anseeuw (Bvas), Herwig Van Pottelbergh (AADM) en Reinier Hueting (ASGB). De vooruitgang sinds de start van TRIO (e-FAC, hoofdstuk IV, e-attest, emd) is voelbaar, al blijven het kleine deeltjes in het IT-verhaal. 

Lees ook: schitterende site voor praktijkvariatie

Lees ook: ASO's in overleg financiering stagemeesters-stages

 

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.