Campagne moedigt Brussels patiënt aan gezondheidsgegevens te delen

In de derde week van e-gezondheidszorg staat de patiënt centraal met de boodschap "Het delen van uw gezondheidsgegevens kan uw leven redden". De week van de e-gezondheidszorg start maandag en werd vandaag/donderdag voorgesteld door de bevoegde ministers binnen de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (CCG) Guy Vanhengel en Didier Gosuin.

De vorige edities van de week van de e-gezondheid waren gericht tot ziekenhuizen en artsen. Nu ligt de focus op de patiënt, die warm gemaakt wordt voor de voordelen van het beveiligd delen van de medische informatie om de kwaliteit van de zorg en de behandeling te verbeteren.

De campagne bestaat uit radiospots, affiches en animatie op sociale media. Inschrijven op het Brussels Gezondheidsnetwerk duurt slechts één minuut, benadrukte minister Vanhengel. Dat kan via de app Itsme, met een kaartlezer via de site van het netwerk, via de huisarts of de opnamedienst van een ziekenhuis.

Vanhengel benadrukte de voordelen voor de patiënt: de behandelende arts krijgt een overzicht van zijn medische voorgeschiedenis, wat van cruciaal belang is bij noodgevallen; het beperken van onnodige onderzoeken, geldbesparing voor patiënt en sociale zekerheid, en het vermijden van fouten als de patiënt zich niet goed kan uitdrukken. Bovendien kan de patiënt zijn eigen gezondheidsgegevens inkijken via het digitaal gezondheidsplatform "Mijngezondheid/Masanté" dat minister Maggie De Block begin mei heeft gelanceerd.

In de loop van het jaar wordt het voor de patiënt mogelijk om zijn eigen medische gegevens te consulteren, via de app Itsme of via www.Brusselsgezondheidsnetwerk.be. De patiënt kan zelf bepalen welke gegevens door wie geraadpleegd kunnen worden, maar ook de zorgverstrekker moet de patiënt toegang geven tot de documenten. Patiënten van UZ Brussel en Saint-Luc kunnen deze zomer reeds hun gegevens consulteren.

Het Brussels Gezondheidsnetwerk (BGN) telt vandaag 645.000 mensen die hun toestemmingen gaven om hun medische gegevens te raadplegen. Ook 9.046 medische hulpverleners schreven zich in op het Brussels Gezondheidsnetwerk, net als alle ziekenhuizen. Meer dan 21 miljoen documenten staan ter beschikking waarvan 4,3 miljoen de laatste 6 maanden, met een gemiddelde van 60.000 consultaties per maand, stelde minister Didier Gosuin. Hij benadrukte dat het Brussels gewest 4 miljoen euro over 4 jaar vrijmaakt om de e-gezondheid in Brussel te ontwikkelen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Indien (als patiënt) geïnteresseerd bent in gevalideerde medische informatie, kan u terecht op onze gezondheidswebsite www.vivagezond.be.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.