Bvas steunt pleidooi kinderartsen voor opschorting coronamaatregelen voor min 12-jarigen

De Belgische Academie voor Kindergeneeskunde roept de regering op om de huidige coronamaatregelen in scholen voor kinderen onder de twaalf jaar op te schorten in regio’s waar de epidemie stabiel is. Bvas steunt deze oproep voor het normaliseren van het onderwijs voor deze kinderen.

Concreet vroegen de kinderartsen in een open brief dat kinderen jonger dan twaalf alleen worden getest als de behandelend arts dat nuttig acht. In het geval van één of meer gevallen van Covid-19 in de klas moet hetzelfde principe gelden: alleen zieke kinderen worden getest en alleen indien de behandelend arts het nuttig vindt.
 
Besmette kinderen onder de twaalf worden weinig of niet ziek en ouders en leerkrachten hebben de mogelijkheid gehad om zich te laten vaccineren, staat er in de brief.

Het testen van kinderen, de mondmaskerplicht en de quarantaine gaan in tegen het principe van ‘primum non nocere’, dat in de eed van Hippocrates staat. Deze ingrijpende handelingen berokkenen op korte en lange termijn veel meer schade aan de kinderen dan het doormaken van de infectie zelf, aldus de kinderartsen. 

Bvas zegt dus haar steun toe, luidt het in een mededeling getekend door ondervoorzitter Luc Herry.

Zopas raakte bekend dat de quarantainemaatregleen voor de doelgroep in kwestie versoepeld werden door de interministeriële conferentie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.