"Bijna alle bedden op intensieve zorg ingenomen door COVID- en niet-COVID-patiënten"

"Bijna alle erkende bedden op intensieve zorg zijn ingenomen door COVID- en niet-COVID-patiënten." Dat heeft viroloog Steven Van Gucht verklaard.

"We zijn op de goede weg, maar de weg naar beneden is nog lang", aldus Van Gucht. Voor het eerst in 27 dagen is er een lichte daling in het aantal ziekenhuisopnames, maar de druk blijft hoog."

"Vooral op de afdeling intensieve zorg waar geflirt wordt met de grens van 2.000 COVID- en niet-COVID-patiënten. Dat betekent dat de komende dagen extra bedden zullen moeten worden gecreëerd en de niet-COVID-zorg verder zal moeten worden teruggeschroefd.

Momenteel liggen er 911 COVID-patiënten op de afdeling intensieve zorg. Dat is een stijging van 15 procent op weekbasis. Ook de totale ziekenhuisbezitting stijgt nog lichtjes naar 3.128 patiënten (+ 6 procent). Volgens Van Gucht zouden we binnen vijf dagen de drempel van 1.000 patiënten op intensieve zorg bereiken. Een voorbode van een kentering is wel dat de totale ziekenhuisbezetting sinds dinsdag 8 april niet meer gestegen is.

De hoge ziekenhuisbezetting veroorzaakt ook een sterke stijging in het aantal overlijdens. Dat cijfer ligt momenteel op 39 per dag, 48 procent hoger dan de voorbije week. Om dat cijfer niet verder te doen toenemen, is het volgens Van Gucht belangrijk om een overbelasting van de ziekenhuizen te vermijden. "Als er extra bedden dienen te worden gecreëerd, zien we dat de kans op overlijden met 6 à 7 procent toeneemt. Daarom is het belangrijk om de curve te doen keren, zodat de belasting geleidelijk aan kan worden afgebouwd."

De daling bij het aantal besmettingen blijft zich wel doorzetten. Tussen 30 maart en 5 april werden gemiddeld 3.592 nieuwe besmettingen per dag vastgesteld. Een daling met 25 procent op weekbasis. "We moeten dit wel met een korrel zout nemen, want het weekgemiddelde wordt wat onderschat door het verlengd paasweekend", duidt Van Gucht. Er werd niet alleen fors minder getest (-21 procent), maar ook de positiviteitsratio steeg nog verder door naar 8,1 procent (+0,3 procent). "Dat duidt erop dat er nog steeds veel virus circuleert."

De daling tekent zich af over het hele land en bij alle leeftijdsgroepen. Zo tekent Vlaanderen een daling van 28 procent op, terwijl dit voor Brussel 27 procent en voor Wallonië 21 procent is.

Het belang van de Britse variant nam nog verder toe. Die is nu goed voor 85 procent van alle besmettingen, terwijl de Zuid-Afrikaanse (3,5 procent) en de Braziliaanse (1,4 procent) variant aan belang inboeten.

Tot slot, werden reeds 1,6 miljoen Belgen (14 procent) ingeënt met een eerste dosis van een coronavaccin, 591.000 van hen (5 procent) is reeds volledig ingeënt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.