Bijna 5.000 extra plasmadonaties voor Rode Kruis

Het Rode Kruis-Vlaanderen kreeg in 2017 bijna 5.000 plasmadonaties meer dan het jaar daarvoor, goed voor iets meer dan 98.000 donaties in totaal. Dat was vooral te danken aan de stijging van het aantal donoren met 6,67 procent, en aan het feit dat de gemiddelde donor vier keer per jaar langskwam.

Het Rode Kruis-Vlaanderen heeft er naar eigen zeggen een "uitzonderlijk" jaar opzitten. Vooral het aantal donaties voor bloed, plasma en bloedplaatjes zit in de lift. In 2017 kwamen in totaal 165.499 donoren langs bij het Rode Kruis, goed voor 411.955 donaties. De meeste mensen geven bloed, samen goed voor iets meer dan 257.000 donaties. Er waren ook bijna 16.000 giften voor bloedplaatjes.

Maar het Rode Kruis is vooral tevreden met het aantal plasmagiften. Dat steeg met 5 procent tot 98.265 donaties, een stijging van bijna 5.000 ten opzichte van 2016. Dat is deels te danken aan het feit dat het aantal donoren steeg met 6,67 procent, maar ook aan de frequentie waarmee de donoren plasma geven. De gemiddelde plasmadonor kwam vorig jaar vier keer langs. 

Opvallend: 58 procent van de plasmadonoren is vrouw, bij de bloedplaatjes is 60 procent man. Voor bloed is de verhouding man-vrouw ongeveer gelijk. Ongeveer 80 procent van de donoren heeft een positieve bloedgroep, en dat is goed want die komen het vaakst voor. Bij de negatieve bloedgroepen doneren de meeste mensen O-, en ook dat is goed nieuws want O- is een universele donor. Het Rode Kruis doet daarom extra inspanningen om net mensen met die bloedgroep te overtuigen om bloed te geven.

Het Rode Kruis-Vlaanderen kon vorig jaar ook een pak meer patiënten helpen bij de transplantatie van organen en stamcellen. In totaal kwamen 935 patiënten langs op het Histocompatibiliteit en Immunogenetica Labo (HILA) van de organisatie, dat zijn er ongeveer 65 meer dan in 2016. Dat lab voert genetische tests uit om na te gaan of er een match is tussen donor en patiënt.

Het aantal vrijwilligers bij het Rode Kruis ging vorig jaar wel licht achteruit, met 2 procent. In totaal zetten iets meer dan 13.000 mensen zich vrijwillig in voor de organisatie. Die vrijwilligers gaven bijna 50.000 mensen een eerstehulpopleiding, 16 procent minder dan in 2016.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.