"Bij regelmatig tandartsbezoek zijn behandelingen eenvoudig en goed terugbetaald"

Het Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT) betreurt dat de publicatie in Test Aankoop de perceptie creëert dat de consultatie bij de tandarts duur is, waardoor het jaarlijkse bezoek wordt uitgesteld. "Het tegendeel is waar: bij een regelmatig tandartsbezoek worden problemen vroeg ontdekt en zijn de behandelingen eenvoudig en goed terugbetaald", zegt Stefaan Hanson, woordvoerder van het VVT.

Test Aankoop meldde dinsdag dat veel tandartsen voor terugbetaalde zorg niet de conventionele tarieven hanteren. Patiënten blijven hierdoor veelal in het ongewisse over het al dan niet betalen van ereloonsupplementen

"Dat hetgeen de patiënt uit eigen zak moet betalen bij de tandarts soms kan oplopen, is niet omdat de tandarts te veel vraagt maar wel omdat de tandzorgen slechts zeer gedeeltelijk worden terugbetaald in de verplichte ziekteverzekering", reageert Hanson. "De ziekenfondsen profiteren daarvan om elkaar te beconcurreren met dure facultatieve aanvullende verzekeringen."

De patiënten hebben volgens het VVT de vrije keuze van tandarts op basis van een vertrouwensrelatie, waarvan transparante financiële afspraken een onderdeel zijn. "Gezien de patiëntentrouw en de patiëntentevredenheid bij de tandarts zeer hoog scoren, klinken de beweringen van Test Aankoop zeer ongeloofwaardig. Bij 64 procent van de tandartsen kan de patiënt terecht aan conventietarieven. En het is niet omdat een tandarts niet geconventioneerd is dat veel hogere honoraria gevraagd worden."

Eigen onderzoek van het VVT leert dat slechts 15 pct van de niet geconventioneerden meer dan 10 pct meer rekenen boven de conventiehonoraria. "Omwille van de complexiteit van de behandelingen en de mogelijke verwikkelingen in de loop van behandelingen is het niet mogelijk om altijd een nauwkeurige prijsraming te maken met bijhorende terugbetalingen. Een goed gesprek hierover met de tandarts voor de behandeling voorkomt misverstanden", aldus Hanson.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.