AZ Jan Palfijn Gent: 91% van de medewerkers en artsen liet zich vaccineren

“Op donderdag 4 maart plaatsen wij voorlopig het “laatste” coronavaccin (1e dosis) bij een medewerker. Daarna volgen uiteraard nog de 2e dosissen en werken we iedereen af”, zo meldt het coronateam van AZ Jan Palfijn Gent. Dat er een ware vaccinatiecultuur leeft in AZ Jan Palfijn Gent was al bekend. Jaarlijks stijgt in het ziekenhuis het griepvaccinatiecijfer: vorig jaar liet maar liefst 78% van de medewerkers zich tegen de griep vaccineren.

Ook de twijfelaars en weigeraars worden vrijblijvend nogmaals aangesproken of ze alsnog het coronavaccin willen. Bovendien worden ook nieuwe medewerkers en artsen, stagiairs en studenten systematisch uitgenodigd voor hun prik. De vaccinatie in AZ Jan Palfijn Gent stopt dus niet na vandaag.

Het Gentse AZ Jan Palfijn begon op maandag 25 januari 2021 met de coronavaccinatie van eigen zorgverstrekkers die in de frontlinie vechten tegen het virus.

In de daaropvolgende weken volgden 4 leveringen. Zo werden na de frontlinie ook relatief snel de medewerkers met intens en direct patiëntencontact gevaccineerd, waarna systematisch alle andere medewerkers volgden.

Het ritme van de vaccinatiecampagne hing echter volledig af van de leveringen van de vaccins. “Ons ziekenhuis heeft – na een moeilijke start halverwege januari – vrij vlot de vaccins en bijhorend groen licht gekregen van het Agentschap Zorg & Gezondheid. Het feit dat we een HUB-ziekenhuis zijn voor de Pfizer-vaccins heeft hier zeker tot bij gedragen”, aldus bestuurder-directeur Ann Wynant (foto).

Hoge vaccinatiecultuur en groepsimmuniteit
91% van alle medewerkers en artsen van AZ Jan Palfijn Gent liet zich vaccineren tegen het coronavirus met het Pfizer/BioNTech-vaccin. Slechts 9% weigerde het vaccin (al dan niet omwille van een gegronde medische reden zoals een aandoening/ziekte) of twijfelt nog steeds tot op vandaag.
"De hoge coronavaccinatiegraad van 91% zorgt voor een groepsimmuniteit binnen onze ziekenhuisgemeenschap."

Van die 1.168 gevaccineerde medewerkers tot nu toe kregen er al 325 hun tweede spuit.

HUB-ziekenhuis
AZ Jan Palfijn Gent is er verder bijzonder trots op dat ze als HUB-ziekenhuis de kaap van 10.000 vaccins geleverd aan de toegewezen instellingen (woonzorgcentra, handicapten centra, psychiatrische instellingen, assistentiewoningen verbonden aan WZC…) net overschreden hebben.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.